Hlavní obsah

Norský expremiér: dejte EU Nobelovu cenu za mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Evropskou unii hodlá navrhnout na Nobelovu cenu za mír 2004 norský expremiér Thorbjörn Jagland. Své rozhodnutí zdůvodnil květnovým rozšířením Evropské unie o deset nových členů, mj. o Českou republiku. Informaci ve středu přinesl server Euobserver.com.

Foto: Jiří Cysař

Hrad od silnice

Článek

"Rok 2004 je podle mého názoru dobrým rokem pro to, aby byla (Nobelova) cena míru udělena Evropské unii," uvedl ke své motivaci dále Jagland.

Vedle ekonomického a kulturního sbližování Východu a Západu pomohla Unie prý podle expremiéra obnovit jednání o sblížení řecké a turecké komunity na Kypru, přispěla k posílení ochrany Romů a dalších menšinových etnik ve střední a východní Evropě a urychluje "stavěním mostů s Orientem" demokratizaci v Turecku.

Expremiér chce proto využít svého práva poslance a předložit příslušný návrh Norskému Nobelovu výboru.

Výsledky v prosinci

Kandidáty Nobelovy ceny za mír mohou navrhovat členové všech národních parlamentů na světě, profesoři historie nebo politologie, již ocenění laureáti, členové mezinárodních soudních tribunálů a členové Nobelova výboru.

Uzávěrka nominací je 31. ledna, v únoru pak Nobelův výbor zveřejňuje počet obdržených kandidatur, nikoliv však konkrétní jména, jejichž seznam udržuje v tajnosti po dobu 50 let. Navrhovatelé ovšem vázáni mlčenlivostí nejsou.

Thorbjörn Jagland

Stál v čele norské vlády v letech 1996 až 1997. V současnosti předsedá zahraničněpolitickému výboru tamního parlamentu.

Jako skalní eurofil je jedním z hlavních zastánců a propagátorů vstupu Norska do unie, který ovšem obyvatelé norského království už dvakrát odmítli v referendech z roku 1972 a 1994.

Výsledky udílení dílčích Nobelových cen budou známy v prosinci 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám