Hlavní obsah

Nobelovy ceny za ekonomii a chemii do USA

DPA, Blahoslav Hruška, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Nobelovy ceny za chemii a ekonomii, které ve středu udělila Královská švédská akademie věd, získali vědci působící v USA. Nositeli ekonomické ceny se stali Američan Robert Engle (60) a Brit Clive Granger (69) za statistickou analýzu ekonomických časových řad.

Foto: Archiv včelaře

Antonín Podhájecký u svých úlů

Článek

Oba vědci, již působí na univerzitách v USA, tak vytvořili nástroj pro finančníky, pomocí něhož je možné oceňovat skutečnou hodnotu aktiv a předvídat odchylky a fluktuace na finančních trzích. Matematické propočty časových řad tak stabilizují a posilují ekonomické rozvahy.

Ocenění, jehož plný název zní Cena švédské říšské banky za ekonomickou vědu v upomínku na Alfreda Nobela, nevzešlo z poslední vůle švédského průmyslníka a poprvé bylo uděleno až roku 1969.

Cena za chemii

Nositeli letošní Nobelovy ceny za chemii jsou rovněž dva američtí vědci - Peter Agre a Roderick MacKinno, kteří cenu získali za "objevy týkající se kanálů v buněčných membránách."

Oba vědci objasnili a popsali, jakými chemickými cestami se do lidských buněk dostává voda a rozpuštěné minerály a napomohli tak odhalit principy selhání jater, ledvin, srdce, svalů a nervových orgánů. S využitím jejich objevu se zlepšila lékařská diagnostika nemocí.

Agre (54) vystudoval chemii v Minneapolisu a medicínu absolvoval na lékařské fakultě Univerzity Johna Hopkinse v Baltimore (stát Maryland). Tam nyní působí jako profesor.

MacKinnon (47), profesor molekulární neurobiologie a biofyziky na Rockefellerově univerzitě v New Yorku, studoval biochemii na Brandeisově a Tuftsově univerzitě. Vloni se jeho týmu vydařily unikátní záběry proteinového kanálku, kterým přes buněčnou membránu proudí chloridové ionty.

Nobelovu cenu za chemii získal roku 1959 i český vědec Jaroslav Heyrovský za objev polarografické analýzy.

Letošní držitelé Nobelovy ceny

za literaturu:

za literaturu: J.M. Coetzee (JAR)

za literaturu: J.M. Coetzee (JAR)za lékařství a fyziologii:

za literaturu: J.M. Coetzee (JAR)za lékařství a fyziologii: P. C. Lauterbur (USA) a P. Mansfield (VB)

za literaturu: J.M. Coetzee (JAR)za lékařství a fyziologii: P. C. Lauterbur (USA) a P. Mansfield (VB)za fyziku:

za literaturu: J.M. Coetzee (JAR)za lékařství a fyziologii: P. C. Lauterbur (USA) a P. Mansfield (VB)za fyziku: A. Abrikosov (USA), Vitalij Ginzburg (SNS), A. Leggett (VB)

za literaturu: J.M. Coetzee (JAR)za lékařství a fyziologii: P. C. Lauterbur (USA) a P. Mansfield (VB)za fyziku: A. Abrikosov (USA), Vitalij Ginzburg (SNS), A. Leggett (VB)za chemii:

za literaturu: J.M. Coetzee (JAR)za lékařství a fyziologii: P. C. Lauterbur (USA) a P. Mansfield (VB)za fyziku: A. Abrikosov (USA), Vitalij Ginzburg (SNS), A. Leggett (VB)za chemii: P. Agre a R. MacKinnon (USA)

za literaturu: J.M. Coetzee (JAR)za lékařství a fyziologii: P. C. Lauterbur (USA) a P. Mansfield (VB)za fyziku: A. Abrikosov (USA), Vitalij Ginzburg (SNS), A. Leggett (VB)za chemii: P. Agre a R. MacKinnon (USA)za ekonomii:

Robert Engle a Brit Clive Granger

Slavnostní předání Nobelovy ceny spojené s finanční odměnou ve výši 10 miliónů švédských korun (35 miliónů Kč) probíhá tradičně 10. prosince v Modrém sále stockholmské radnice.

Související články

Výběr článků

Načítám