Hlavní obsah

Nizozemsko zatrhlo armádním sportovcům účast na turnajích, kde soutěží Rusové a Bělorusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemské ministerstvo obrany zakázalo armádním sportovcům účast na jakýchkoli mezinárodních turnajích, na nichž soutěží také reprezentanti Ruska a Běloruska. Důvodem je ruská agrese proti Ukrajině, k níž poskytla své území také běloruská strana.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová

Článek

Nařízení pro nizozemské armádní sportovce vydala ministryně obrany Kajsa Ollongrenová. „Vzhledem k nezákonné ruské válce proti Ukrajině a zapojení Běloruska do této války považuje ministerstvo obrany za nežádoucí, aby se nizozemští vojáci setkávali s vojáky z Ruska a Běloruska na sportovních akcích,“ uvedla ministryně podle serveru NLTimes.nl.

„Ministerstvo obrany se také domnívá, že sport je pro ruský režim důležitým nástrojem propagandy,“ dodala Ollongrenová.

Ministryně reagovala na nedávnou účast nizozemských armádních sportovců na turnaji v judu v Dominikánské republice, kde soutěžili také zástupci ruského armádního celku.

Ruští sportovci se vzhledem k sankcím ze strany řady mezinárodních sportovních organizací nemohou účastnit soutěží pod vlajkou své země. Turnaje armádních sportovců ale organizuje Mezinárodní rada vojenského sportu (CISM), podle jejíchž pravidel nelze z turnajů vyloučit žádnou ze 140 členských zemí. Hostitelský stát může nanejvýš rozhodnout, že reprezentanty konkrétního státu nepozve.

Doporučení nestačilo

Před turnajem v Dominikánské republice sice nizozemští sportovci dostali doporučení, aby ruské reprezentanty sami nekontaktovali a nereagovali ani na případné pokusy o kontakt z jejich strany. To ale bylo podle Ollongrenové „zřejmě nedostačující“.

Na sociálních sítích se totiž objevily fotografie ze zahajovacího ceremoniálu, které zachycují nizozemské a ruské vojáky s vlajkami svých zemí prakticky bok po boku. Stalo se tak proto, že CISM řadí zástupce jednotlivých zemí v abecedním pořadí podle francouzského jazyka – v tomto konkrétním případě Pays-Bas (Nizozemsko) a Russie (Rusko).

Ukrajina nařídila svým sportovcům bojkotovat soutěže s Rusy a Bělorusy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám