Hlavní obsah

Sasko a Braniborsko tlačí na obnovení hraničních kontrol. Policejní odbory čekají mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sasko a Braniborsko zvyšují tlak na obnovení stálých kontrol na hranici Německa s Českem a Polskem kvůli nelegální migraci. Spolkové ministerstvo vnitra takové opatření opakovaně odmítá, ale obě země nyní varují, že příliv uprchlíků bude v nadcházejících měsících sílit.

Foto: Profimedia.cz

Němečtí policisté při namátkové kontrole ve Frankfurtu nad Odrou na hranici s Polskem

Článek

Podle pátečního oznámení úřadu saského premiéra, z nějž citovala televize rbb24, jednali o situaci ve čtvrtek v Dráždanech ministři vnitra obou regionů Armin Schuster (Sasko) a Michael Stübgen (Braniborsko) a také zástupci policejních odborů. Ty požadavek na zavedení stacionárních kontrol podporují.

Schuster varoval, že je nutné přijmout zmíněné opatření už nyní, aby v podzimních měsících byly Sasko a Braniborsko na nárůst migrace dostatečně připravené. Vše by se mělo konzultovat se sousedními zeměmi, dodal.

Oba křesťanskodemokratičtí (CDU) politici chtěli po jednání znovu vyzvat spolkovou ministryni vnitra, sociální demokratku (SPD) Nancy Faeserovou, aby v Bruselu zahájila potřebnou notifikační proceduru.

Schuster poukázal na nebezpečí, které představují nelegální převaděči. Nedávno podle něj zemřela žena při nehodě přeplněné dodávky, jejíž řidič před policií uprchl. „Toto neodpovědné chování převaděčů a ohrožení převážených lidi je nutné co nejrychleji zastavit,“ zdůraznil saský ministr. Nejtěžší měsíce podle něj budou září, říjen a listopad.

Na česko-saské hranici 111 zadržených během 36 hodin

S varováním se podle listu Bild přidal i šéf policejních odborů Jochen Kopelke, jehož organizace zastupuje 200 tisíc strážců pořádku. „Situace je dramatická. Očekáváme na našich hranicích mnoho utrpení a mnoho mrtvých,“ prohlásil Kopelke v narážce na rostoucí počet nehod aut s migranty, jejichž řidiči se snaží ujet před policejními hlídkami.

„Extrémně komplikovaná“ je z tohoto pohledu situace na hranici s Polskem, kde policie registruje zhruba dvojnásobný počet ilegálních migrantů oproti hranici s Českem, dodal Kopelke.

Mezitím ale saská policie podle deníku Bild zveřejnila informaci, že na česko-saské hranici zadržela německá policie během pouhých 36 hodin 111 ilegálních migrantů ze Sýrie.

Anketa

Vadilo by vám obnovení stálých kontrol na hranicích Německem?
Ano
22,1 %
Ne
77,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10875 čtenářů.

Německo nezvládá migraci. Hrozí vznik nových etnických kolonií, varuje CDU

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám