Hlavní obsah

Čínu rozzuřil Pavlův telefonát s prezidentkou Tchaj-wanu

Aktualizováno

Čínské ministerstvo zahraničí je silně nespokojeno s tím, že si zvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napsala v úterý agentura Reuters. Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Petr Pavel

Článek

Mluvčí čínské diplomacie Mao Ning na úterní tiskové konferenci prohlásila, že Čína proti telefonátu rezolutně protestuje. Zpochybnila také Pavlovu důvěryhodnost.

Prezidentka Cchaj Jing-wen hovořila s Pavlem v pondělí. Během 15minutového hovoru oba politici zdůraznili společné hodnoty svých zemí, jakými jsou například svoboda, demokracie či lidská práva. Pavel řekl, že doufá, že se s Cchaj Jing-wen v budoucnu setká. Kancelář tchajwanské prezidentky označila telefonát za diplomatický průlom.

„Bilaterální interakce mezi Tchaj-wanem a Českou republikou je úzká a dobrá,“ shrnul telefonát úřad prezidentky.

Prezidentka Cchaj Jing-wen uvedla, že doufá, že pod Pavlovým vedením bude Česká republika pokračovat ve spolupráci s Tchaj-wanem na podpoře úzkého partnerství a že doufá, že s ním zůstane v kontaktu. Pavel na Twitteru uvedl, že obě země „sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv“.

Pavel se sešel s šéfem BIS Koudelkou

Domácí

Většina zemí se vyhýbá tomu, aby se jejich nejvyšší představitelé veřejně stýkali s představiteli Tchaj-wanu, protože nechtějí provokovat Čínu, druhou největší ekonomiku světa.

Peking považuje Tchaj-wan za součást „jedné Číny“ a požaduje, aby tuto jednotu ostatní země uznaly.

„Čínská strana je proti tomu, aby se země, s nimiž má diplomatické styky, zapojily do jakékoli formy oficiálního kontaktu s tchajwanskými úřady. Nově zvolený český prezident Pavel v období voleb otevřeně řekl, že princip jedné Číny by měl být respektován,“ uvedlo ministerstvo.

V roce 2016 tehdy nově zvolený americký prezident Donald Trump telefonicky hovořil s Cchaj Jing-wen krátce po vítězství ve volbách, což vyvolalo bouři protestů z Pekingu.

Pavel se ujme úřadu na začátku března, kdy nahradí ve funkci prezidenta Miloše Zemana, který je známý svými propekingskými postoji, připomíná agentura Reuters. Zeman tento měsíc hovořil s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a podle zprávy z úřadu české hlavy státu znovu potvrdili svůj „osobní, přátelský“ vztah.

Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou. Nervózní Číně navzdory a po poradě s Lipavským

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám