Hlavní obsah

Pavel se sešel s šéfem BIS Koudelkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nově zvolený prezident Petr Pavel se v pondělí sešel s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou. Pavel o tom informoval v pondělí večer na svém twitterovém účtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka

Článek

„Na dnešní (pondělní) schůzce s ředitelem Michalem Koudelkou jsme probrali nastavení vztahů a spolupráci do příštích měsíců. Bezpečností rizika, kterým naše země čelí, vnímáme podobně,“ uvedl Pavel.

Sdělil, že počítá s pravidelným setkáváním. „Těší mě, že se má rozhodnutí budou opírat o kvalitní informace,“ dodal.

„BIS je připravena poskytovat prezidentu republiky maximální informační podporu, tak jak je to běžné ve vyspělých demokratických státech, a to všemi formami včetně pravidelných bezpečnostních briefingů,“ citovala BIS Koudelku.

Pavlův přístup ostře kontrastuje s přístupem dosluhují hlavy státu Miloše Zemana. Ten opakovaně kritizoval BIS i samotného Koudelku, jehož odmítal jmenovat generálem.

Návrhy mu předložila vláda Andreje Babiše (ANO) i Petra Fialy (ODS). Další návrh na povýšení současná vláda již dříve avizovala na období po volbách, až se funkce ujme nový prezident. Pavel před volbami řekl, že by Koudelku do generálské hodnosti jmenoval.

Šéf BIS: Riziko ruských podvratných akcí v Česku trvá, musíme být připraveni

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám