Hlavní obsah

Nepřijmeme žádného migranta z Lampedusy, vzkázala Francie Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie důrazně vzkázala Itálii, že nepřijme žádného z migrantů, kteří v posledních dnech připluli na italský ostrov ve Středozemním moři Lampedusu. Podle francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina hodlá země galského kohouta v této otázce zastávat „pevnou pozici“.

Foto: Profimedia.cz

Francie posiluje kontroly na hranicích s Itálií

Článek

„Francie nebude přijímat žádné migranty z Lampedusy,“ prohlásil Darmanin v úterý večer v rozhovoru pro televizní stanici TF1. Výjimkou podle něj budou žadatelé o azyl, kteří z vlasti uprchli z politických důvodů. Většina z přibližně jedenácti tisíc migrantů, kteří minulý týden dorazili do Itálie, prý ale do této kategorie spadat nebude.

„Pokud mají lidé na azyl nárok, jsou-li pronásledováni kvůli sexuální orientaci, politicky nebo nábožensky, je samozřejmě povinností Francie, stejně jako jiných evropských zemí, je přivítat,“ upřesnil ministr.

„Tím, že přijmeme více lidí, nevyschne proud, který zjevně ovlivňuje naše integrační kapacity. Na druhou stranu jsme řekli našim italským přátelům, že jsme připraveni jim pomoci s repatriací lidí do zemí, s nimiž máme dobré diplomatické vztahy,“ dodal Darmanin v narážce na Pobřeží slonoviny a Senegal.

Lampedusa před zhroucením. Už dost, hněvají se místní

Evropa

Na odmítavém postoji Francie nezmění podle Darmanina nic ani fakt, že zhruba 60 procent migrantů přicházejících na Lampedusu je frankofonních.

Darmanin, o němž se spekuluje jako o možném kandidátovi v příštích prezidentských volbách v roce 2027, současně potvrdil, že jeho země posílí přítomnost policie na hranicích s Itálií z dosavadních 500 příslušníků na 700. 

V Mentonu má urychleně vzniknout sběrné středisko schopné přijmout dočasně až 200 migrantů denně s tím, že budou vráceni zpět do Itálie. Darmanin připomněl, že z Mentonu bylo letos deportováno už 31 tisíc lidí.

„Úder do tváře evropské solidarity.“ Salvini spílá Rakousku kvůli zpřísněným hraničním kontrolám

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám