Hlavní obsah

Neonacisté demonstrovali v několika německých městech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/PRAHA

Němečtí neonacisté o víkendu uspořádali demonstrace věnované úmrtí Rudolfa Hesse, který byl jako blízký spolupracovník Adolfa Hitlera odsouzen norimberským tribunálem na doživotí a zemřel 17. srpna 1987 ve vězení. Bavorské město Wunsiedel, kde se narodil, letos prosadilo zákaz neonacistického pochodu, a tak se podobné akce konaly v Berlíně, Norimberku a několika menších městech.

Článek

Německá média neinformovala o výraznějších incidentech, nicméně policie několik osob zatkla. Zatímco v minulosti se pochodů ve Wunsiedelu účastnilo i několik tisíc neonacistů, na letošní demonstrace se dostavily většinou desítky Hessových obdivovatelů. Výjimkou se stal Norimberk, kde se nashromáždilo na 350 neonacistů, a Berlín, kde úřady jejich počet odhadly na 500.

Podle dnešního zpravodajství české televize Nova bylo mezi demonstranty v německé metropoli i několik desítek Čechů. Jedním z nich byl skinhead, který už s českými neonacisty 18. výročí úmrtí možného nástupce Adolfa Hitlera uctíval v Česku minulý týden na koncertě neonacistů u Mladé Boleslavi, uvedla televize.

Češi prý nebyli mezi osobami, které berlínská policie zadržela. Agentura DPA informovala, že aktivita neonacistů vyvolala protireakci. Ve Wunsiedelu se na 2000 osob zúčastnilo Dne demokracie, jehož mottem bylo odmítnutí pravicového extremismu. V Norimberku na výzvu radnice přišlo na shromáždění proti neonacismu na 500 lidí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám