Hlavní obsah

Není dobrý katolík. Část slovenských věřících kritizuje papežovu pokrokovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Organizátor návštěvy papeže Františka na Slovensku Konference biskupů Slovenska (KBS) na poslední chvíli umožnil přístup neočkovaným na akce spojené s návštěvou. Podle některých církevních analytiků byl nízký zájem o návštěvu papeže Františka způsobený přísnými protipandemickými opatřeními, ale také tím, že někteří slovenští věřící nepovažují papeže za dobrého katolíka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Letadlo s papežem Františkem přistálo 12. září 2021 na letišti v Bratislavě.

Článek

Části slovenských věřících například vadí, že papež František se zastává migrantů, podporuje očkování proti covid-19 a je vstřícný vůči homosexuálům.

Otevřeně nesouhlasí s vyjádřeními papeže Františka k migraci, očkování a k homosexuálům. To vede část věřících k přesvědčení, že tento papež není dobrý katolík.
Karol Moravčík, katolický kněz

„Papež František není ten konzervativní představitel katolické církvi, kterého milovali v Janu Pavlovi II.,“ upozornil v deníku Sme církevní analytik Imrich Gazda. „Jan Pavel II. byl Polák, svým vystupováním, charakterem víry, mentalitou byl Slovákům mnohem bližší,“ dodal církevní analytik.

Foto: David W Cerny, Reuters

Papež vystupuje z letadla na letišti v Bratislavě.

Katolický kněz Karol Moravčík připouští, že část věřících se od papeže Františka distancuje. „Otevřeně nesouhlasí s vyjádřeními papeže Františka k migraci, očkování a k homosexuálům. To vede část věřících k přesvědčení, že tento papež není dobrý katolík,“ říká kněz.

Papež František přiletěl do Bratislavy. Na Slovensku se zdrží do středy

Evropa

Moravčík upozorňuje, že ani někteří slovenští kněží a biskupové se rovněž neprojevují jako horliví šiřitelé programu papeže Františka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Policisté hlídkují 12. září 2021 na letišti v Bratislavě před plánovaným příletem papeže Františka na návštěvu Slovenska.

Dalším důvodem nižšího zájmu o setkání s papežem byl také fakt, že věřící si v čase lockdownu přivykli sledovat mše z pohodlí svých obývacích pokojů. „Sednu si k televizi, o nic nepřijdu a budu to mít mnohem komfortnější než někde v Šaštíně na louce,“ přibližuje myšlení těchto lidí Gazda.

V pět a půl milionovém Slovensku se ke katolické církvi hlásí 73% obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám