Hlavní obsah

Nemocnice popírá, že by Šaron otevřel oči

JERUZALÉM

Jeruzalémská nemocnice Hadassa, ve které se léčí izraelský premiér Ariel Šaron, popírá, že by se její nejsledovanější pacient probral z kómatu. Zprávy pocházejí od Šaronových synů. Podle její mluvčí příbuzní viděli zřejmě jen pohyb víček.

Článek

Žádný zásadní posun v Šaronově zdravotním stavu se zřejmě nekoná. Armádní rozhlas nicméně tvrdil, že Šaron poznal lidi okolo svého lůžka.

Podle serveru Ynetnews Šaron otevřel oči jen na několik vteřin, a to když mu přehrávali záznam hlasu jeho vnuka. Lidé přítomní v místnosti prý viděli, že oči byly zality slzami. Když však přivolaní lékaři doběhli do pokoje, oči už byly znovu zavřené.

Mluvčí nemocnice agentuře AFP řekla, že Šaron zamžikal víčky. Podle ní to viděli jen členové rodiny. Lékaři nejprve tvrdili, že v dané chvíli u pacienta nebyli a neviděli, zda pohnul víčky. Později to ale podle agentury AFP dva nejmenovaní zdravotníci potvrdili.

Britský odborník za léčbu pacientů po mrtvici Anthony Rudd řekl, že otevření očí neznamená v hodnocení stavu pacienta zvrat. "Možná, že už není v tak hlubokém komatu, ale není to dramatický průlom," řekl.

Odborníci nedávají naději

List Haarec citoval nejmenovaného odborníka na problematiku pacientů na jednotce intenzivní péče. Podle něho by měl být Šaronův stav označen za vegetativní, jestliže se nepodaří premiéra do týdne probrat.

"Po tak silné mrtvici, jakou utrpěl premiér, a zejména po třech operacích, se probere jen málo lidí," řekl expert. Jestliže prý musí v podobných případech informovat příbuzné, říká jim, že pacient už plného vědomí nikdy nenabude. "Bude schopen dýchat bez přístrojů, ale zůstane těžce postižen," řekl zdroj listu.

Rovněž nejmenovaný pracovník izraelského ministerstva zdravotnictví Haarecu sdělil, že vláda by měla ustavit komisi, která vyšetří způsob, jakým je Šaron v Hadasse léčen. Měla by prý také prozkoumat kvalitu práce dvou Šaronových osobních lékařů. Ti v neděli premiérovi úspěšně provedli tracheotomii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Šaron začal sám dýchat

Izraelský premiér Ariel Šaron je stále v kritickém stavu. Při postupném probouzení z bezvědomí ale začal v pondělí sám dýchat a dokonce se pohnul.

Šaron pohnul levou rukou a lépe dýchá

Ariel Šaron při bolestivém testu pohnul levou rukou, zlepšilo se prý i jeho dýchání. V izraelských novinách se mezitím spekuluje o správnosti jeho léčby....

Výběr článků

Načítám