Hlavní obsah

Německý Usáma chtěl najet náklaďákem do proizraelské demonstrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžce ozbrojené zásahové komando SEK vtrhlo v úterý večer do domu v centru německého Duisburgu, kde elitní policisté přemohli nebezpečného muže podezřelého z terorismu. Vyšetřovatelé státní bezpečnosti mají podezření, že devětadvacetiletý Tarik S. chtěl provést islamistický teroristický útok proti židovské akci.

Foto: Gayk Markus, ČTK

Policie zatýkala podezřelého v Duisburgu.

Článek

Výbušný tip dala německým vyšetřovatelům zahraniční zpravodajská služba, napsal list Bild, který o události informoval. Muž z Duisburgu, už dříve znám jako vysoce riziková hrozba, v chatech psal, že chce zemřít jako mučedník.

Podle zpravodajských zdrojů plánoval útok na proizraelské shromáždění v Severním Porýní-Vestfálsku, jakmile by se tam konalo. Chtěl prý do takové demonstrace narazit nákladním autem a zranit a zabít co nejvíce lidí. Podle informací televize Westdeutscher Rundfunk (WDR) úřady předpokládají, že měl přístup k nákladnímu automobilu, který mohl použít k útoku. Tarik S. je v Severním Porýní-Vestfálsku klasifikován jako nebezpečná osoba.

Válčil za IS v Sýrii

Tarik S. vyrůstal s německou matkou a egyptským otcem v Bielefeldu. Když otec zemřel, matka se o něj a jeho tři sourozence starala sama. Po dokončení středoškolského vzdělání na zvláštní škole nemohl najít práci, a když ji měl, nevydržel v ní. Místo toho se raději věnoval svému náboženství a radikalizoval se na džihádistické scéně v Herfordu.

Mladík ve Francii zabil nožem učitele. Země vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem

Evropa

Na konci roku 2013 tehdy dvacetiletý mladík zmizel a přes Turecko odcestoval do Sýrie. Tam se připojil k Islámskému státu (IS). Přijal bojové jméno Usáma Al Almani, Usáma Němec.

Během svého působení v Sýrii se S. několikrát objevil v propagandistických videích IS a při návštěvě nemocnice apeloval na své souvěrce v Německu: „Přijďte na půdu cti!“. Jindy zase pózoval vedle uříznuté hlavy oběti.

Odseděl si pět let

Po návratu do Německa v roce 2016 ho na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zatkla Státní bezpečnostní služba. V roce 2017 ho Vrchní zemský soud v Düsseldorfu poslal za členství v teroristické organizaci Islámský stát na pět let za mříže.

Podle informací deníku Bild chtěl Tarik S. po propuštění z vězení zabíjet policisty. V situačním hodnocení Spolkového kriminálního úřadu se uvádí: „Vzhledem ke zvolenému modu operandi lze také předpokládat, že při konkrétním výběru cílů si bude pravděpodobně vybírat spíše měkké cíle nebo v současné době pravidelně pořádaná solidární shromáždění s větším počtem osob.“

Bez ohledu na výsledek vyšetřování v Duisburgu sílí podle Michaela Götschenberga, experta televize ARD, „nebezpečí, že situace na Blízkém východě vyvolá emoce a radikalizaci islamistů i zde v Německu natolik, že se rozhodnou provést útok“.

Jeden ze sousedů řekl Bildu: „Ten muž byl vždycky přátelský, ale zarážející bylo, že byl celou noc vzhůru a člověk měl dojem, že něco chystá. Tropil hluk až do rána.“

Podle informací WDR v současné době bezpečnostní složky v Severním Porýní-Vestfálsku považují za islamistickou hrozbu 186 lidí. Z nich vysoký, dvouciferný počet označují jako „připravený k akci“ a sledují je.

Stotisícová propalestinská demonstrace zneklidnila Británii. V Londýně vlála vlajka tauhídu

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám