Hlavní obsah

Německo potrestá odmítače vakcín proti spalničkám

To, o čem se tak dlouho a intenzivně diskutovalo, se stalo skutkem – poslanci německého Spolkového sněmu včera schválili povinné očkování dětí proti spalničkám. Infekční onemocnění tak má být od příštího roku přísněji potíráno.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od Nového roku bude povinné očkování pro všechny děti ve školkách a školách. Právní úprava, kterou prosadil ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU), začne platit 1. března 2020.

Ze zákona vyplývá, že rodiče budou muset před přijetím dítěte do jeslí, školky nebo školy prokázat, že je očkované. Jinak jim bude hrozit pokuta ve výši až 2500 eur (64 tisíc korun).

„Ochrana před spalničkami je ochrana dětí,“ upozornil Spahn s tím, že zákon má podle něj chránit před vysoce nakažlivou nemocí ty nejslabší.

ČR vyřazena ze seznamu

V Německu se letos nakazilo spalničkami 501 lidí, vyplývá z údajů Institutu Roberta Kocha. K zastavení šíření infekce je potřeba, aby nejméně 95 procent obyvatel mělo proti nim imunitu. Německo však dosud potřebných očkovacích kvót nedosáhlo.

Česko přišlo o status země bez spalniček, případů je už dvakrát víc než loni

Domácí

Spalničky se v poslední době opět šíří Evropou i mnohými mimoevropskými regiony. Světová zdravotnická organizace (WHO) na konci srpna zrušila status zemí, v nichž byly vymýceny spalničky, České republice, Británii, Řecku a Albánii.

Reklama

Související články

Spalničky „vymazávají“ paměť imunity

Hrozba, jakou představují spalničky, je podle vědců „daleko větší, než jsme si dokázali představit“. Nemoc, která se v poslední době silně šíří, totiž zasahuje...

Výběr článků

Načítám