Hlavní obsah

Německo podpoří český nákup munice pro Ukrajinu téměř 15 miliardami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo v rámci české iniciativy na dříve slíbený nákup 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu poskytne 576 milionů eur (14,6 miliardy Kč). Agentuře Reuters to v úterý sdělilo německé ministerstvo obrany. Spolkový ministr obrany Boris Pistorius už v polovině března oznámil, že Berlín zaplatí 180 tisíc dělostřeleckých granátů, konkrétní finanční sumu ale tehdy neuvedl.

Foto: Matt Rourke, AP

Dělostřelecké projektily ráže 155 mm jsou jednou z nejžádanějších dělostřeleckých munic války na Ukrajině

Článek

Dva roky po zahájení nynější ruské invaze je právě dělostřelecká munice to, co Ukrajina shání nejnaléhavěji, podotkla v této souvislosti agentura Reuters s tím, že obě strany používají těžkou dělostřeleckou palbu k udržení převážně statických pozic podél frontové linie o délce zhruba 1000 kilometrů.

Německý ministr obrany Pistorius už minulý měsíc oznámil balíček pomoci Ukrajině ve výši 478 milionů eur mimo českou muniční iniciativu. „Celková hodnota obou podpůrných opatření je tedy přes jednu miliardu eur,“ řekl agentuře Reuters mluvčí ministerstva.

Sikorski: Polsko zdvojnásobí příspěvek do české muniční iniciativy pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu mimo členské státy Unie přišel český premiér Petr Fiala (ODS) na mimořádném summitu EU na počátku února. Prezident Petr Pavel později na Mnichovské bezpečnostní konferenci informoval o možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 tisíc granátů pro Ukrajince.

K nákupu se dosud připojila zhruba dvacítka zemí, od Kanady přes Německo, Litvu, Finsko či Nizozemsko a Lucembursko až po Island. Ministr zahraničí Jan Lipavský minulý týden novinářům v Bruselu řekl, že Praha zatím od spojenců získala prostředky na nákup prvních 300 tisíc kusů, o dalších 500 tisíc kusů se jedná.

Český poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v polovině března ČTK řekl, že první dodávky v rámci takzvané české iniciativy by měly dorazit na Ukrajinu nejpozději v červnu. Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nedávno prohlásil, že považuje za reálné v rámci iniciativy sehnat až 1,5 milionu dělostřeleckých granátů.

Česko přitvrzuje. Ukrajině chce nově sehnat 1,5 milionu dělostřeleckých granátů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám