Hlavní obsah

Sikorski: Polsko zdvojnásobí příspěvek do české muniční iniciativy pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko se rozhodlo zdvojnásobit svůj příspěvek do české iniciativy, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii. Podle agentury Reuters a rádia RMF 24 to ve středu oznámil polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski na tiskové konferenci v Lotyšsku, kde je na jednodenní návštěvě. Částku neuvedl.

Foto: Eva Korinkova, Reuters

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Článek

„Už jsme oznámili významnou sumu a v posledních 48 hodinách … bylo rozhodnuto, že bude zdvojnásobena,“ uvedl Sikorski na tiskové konferenci. V Rize podle RMF 24 jednal mimo jiné se svým lotyšským protějškem Krišjánisem Kariňšem.

Sikorski avizoval polskou podporu iniciativě minulý týden při jednání šéfů diplomacií Visegrádské skupiny (V4) v Praze. Oznámil, že Varšava přispěje finančně a poskytne také logistickou podporu pro dopravu granátů na Ukrajinu. Ani tehdy částku nespecifikoval.

Polsko se připojí k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu

Evropa

S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu mimo členské státy Unie přišel český premiér Petr Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února. Prezident Petr Pavel později na Mnichovské bezpečnostní konferenci informoval o možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 tisíc granátů pro Ukrajince.

K nákupu se dosud připojila zhruba dvacítka zemí od Kanady přes Německo, Litvu, Finsko či Nizozemsko a Lucembursko až po Island. Ministr zahraničí Jan Lipavský minulý týden novinářům v Bruselu řekl, že Praha zatím od spojenců získala prostředky na nákup prvních 300 tisíc kusů, o dalších 500 tisíc kusů se jedná.

Český poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v polovině března ČTK řekl, že první dodávky v rámci takzvané české iniciativy by měly dorazit na Ukrajinu nejpozději v červnu.

Sikorski odpálil bombu: vojáci NATO už jsou na Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám