Hlavní obsah

Německo dodá Ukrajině zbraně za miliardu eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systémy protivzdušné obrany Patriot a Iris-T SLM či trojice samohybných protiletadlových systémů Gepard jsou součástí balíku zbrojní pomoci, kterou Ukrajině dodá Německo. Podle webu listu Ukrajinska pravda má balík hodnotu zhruba miliardu eur (24,5 mld. Kč).

Foto: Raytheon Technologies

Protiraketový systém Patriot v akci. Ilustrační foto

Článek

Německý ministr obrany Boris Pistorius kromě patriotů a gepardu slíbil Ukrajincům také deset tanků Leopard 1A5. Spolkové ministerstvo obrany podle Ukrajinské pravdy uvedlo, že předá Ukrajině ještě 15 obrněných transportérů a takřka dvacítku pancéřovaných sanitních vozidel.

„Německo nadále podporuje Ukrajinu tím, co země nutně potřebuje, a to protivzdušnou obranu, munici a obrněnce,“ řekl Pistorius k „zimnímu balíku“ zbrojní pomoci.

Ukrajina by ráda získala také střely s plochou dráhou letu Taurus, které se ale zatím spolková vláda kancléře Olafa Scholze zdráhá předat. Důvodem je obava, že Ukrajinci by těmito střelami útočili na ruské území, a nikoli jen na oblasti okupované Ruskem.

Něco tady nehraje. Francie a Británie řízené rakety Ukrajině dodávají, Německo nikoliv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám