Hlavní obsah

Sasko a Braniborsko požadují kontroly na hranicích s Polskem a Českem

Berlín

Ministři vnitra německých spolkových zemí Sasko a Braniborsko požadují zavedení stacionárních kontrol na hranicích s Polskem a Českou republikou. Chtějí tak zabránit neoprávněnému vstupu uprchlíků.

Foto: Mapy.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury DPA se ministři Armin Schuster a Michael Stübgen před summitem o uprchlících plánovaným na středu obrátili dopisem na spolkovou ministryni vnitra Nancy Faeserovou. Argumentují účinkem už existujících hraničních kontrol v Bavorsku.

Ve středu budou spolkové země jednat s kancléřem Olafem Scholzem v kancléřství v Berlíně o dalším financování nákladů na uprchlíky. Kromě peněz půjde ale také o počty žadatelů o azyl a problémy s deportacemi.

„Na pozadí srovnatelné migrační situace na hranicích Braniborska s Polskem a Saska s Polskem a Českou republikou jsme napsali spolkové ministryni vnitra a požádali o dočasné znovuzavedení stacionárních kontrol na vnitřních hranicích,“ uvedl saský ministr vnitra Schuster. „Pokud chceme zachovat svobodu pohybu v schengenském prostoru, musíme zabránit ztrátě kontroly na federální hranici. Očekáváme proto, že federální vláda okamžitě zavede stacionární kontroly na vnitřních hranicích a zintenzivní svá opatření na ochranu hranic,“ dodal jeho protějšek Stübgen. Oba varují před změnami nálad v obyvatelstvu.

Německo zavedlo od podzimu 2015 kontroly na hranicích Bavorska s Rakouskem. Učinilo tak poté, co se desítky tisíc uprchlíků a dalších migrantů vydaly z Řecka balkánskou cestou do západní Evropy.

Faeserová chce zpřísnit azylovou politiku Evropské unie a zavést praxi rychlého prověřování migrantů přímo na vnějších unijních hranicích, odkud by neúspěšní žadatelé o azyl byli rovnou deportováni. Migrace je pro ni klíčové téma, neboť Německo je v Evropě jednou z cílových zemí, do kterých běženci míří.

Němečtí policisté by měli při kontrole migrantů vystavovat potvrzení s vysvětlením

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám