Hlavní obsah

Francie a Itálie si vjely do vlasů kvůli migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie se dožaduje oficiální omluvy od francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina, který nařkl italskou premiérku Giorgiu Meloniovou z neschopnosti řešit migrační krizi. Navíc ji přirovnal k Marine Le Penové, nejznámější tváři francouzského pravicově populistického Národní sdružení (RN).

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin při interview s rozhlasovou stanicí RMC.

Článek

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani ve čtvrtek kvůli tomu na poslední chvíli odvolal plánovanou cestu do Paříže. Francie se snažila Darmaninovy výroky vyžehlit slovy, že Paříž si nadále přeje spolupracovat s Itálií při řešení společných výzev.

Tajani ale zůstal neoblomný. „Vysvětlení ze strany Francie bylo nedostatečné, neexistují žádné výmluvy,“ zdůraznil Tajani pro italský list Corriere della Sera. Darmanin podle něj řekl „neuvěřitelné věci proti Itálii a Italům“. „Jsem tímto útokem otřesen, přišel jako blesk z čistého nebe. Byla to nepodložená a vulgární urážka ze strany spřátelené země, spojence,“ dodal Tajani.

Francouzský ministr předtím italskou premiérku obvinil, že lže voličům, když tvrdí, že dokáže migrační krizi vyřešit. „Paní Meloniová, která vede pravicově extremistickou vládu zvolenou přáteli Marine Le Penové, není schopna řešit migrační problémy, kvůli nimž byla zvolena,“ prohlásil Darmanin v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RMC.

Svědomí mám čisté, odmítá Meloniová odpovědnost za smrt migrantů na moři

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám