Hlavní obsah

Německá učitelka chtěla konat dobro. Od dětí migrantů se dočkala pekla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reichenbach

Cesta do pekel je dlážděna dobrými skutky. Tak dopadla Marliens Lenzová ze saského městečka Reichenbach v okrese Zhořelec nedaleko ČR. Učila ve škole, kde část studentů tvořili mladí migranti bez jazykových znalostí. Každý den se děsila, co přijde. Na denním pořádku byly urážky, nechyběly facky. Bála se, že ji některý ze žáků pobodá, píše deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lenzová vystudovala dějiny umění a archeologii. Před odchodem do penze se rozhodla podle svých slov „dělat něco smysluplného“. Rozhodla se učit migranty bez jazykových znalostí. Začala na saské škole v Reichenbachu. „Bylo to peklo,“ vypráví pro deník Bild čtyřiašedesátiletá žena.

V její třídě byli čtyři studenti ve věku 11 až 14 let bez jazykových znalostí. Podle jejích slov neměli naprosto žádnou snahu se něco učit, a hlavně postrádali jakýkoliv respekt vůči ní.

„Chlapci se neustále řezali. Když jsem jim chtěla něco říct a ukázat v sešitě, flákli i mě. Vůči mně jako ženě jim chyběl jakýkoliv respekt,“ popsala.

Naše města jsou po přílivu uprchlíků na hraně kapacit, řekl bavorský ministr po setkání s Rakušanem

Domácí

Jeden ze studentů, mladík z Venezuely, nosil ve svém penálu nůž na koberce. Údajně kvůli sebeobraně proti Syřanům, uvedla učitelka.

„V této třídě jsem musela odučit čtyři hodiny denně. Po dvou hodinách jsem byla naprosto vyčerpaná, na konci svých sil. Když jsem přišla domů, neměla jsem naprosto na nic sílu, byla jsem tak unavená, že jsem nemohla ani brečet,“ vzpomíná.

Do bitek přestala zasahovat ze strachu o sebe a také o brýle, aby nemusela neustále platit jejich opravy nebo si kupovat nové. Od kolegů se žádné pomoci nedočkala: „Obětovali mě, stala jsem se potravou pro dravce. Pořád jsem se bála, že se stane něco hrozného,“ říká.

Třicetiletý policista zemřel poté, co jej Pákistánec na nádraží v Norimberku udeřil pěstí do hlavy

Zahraniční

Jeden z jejích studentů nikdy před tím do školy nechodil. „Nerozuměl německy, nic neuměl, nemohl vůbec nic dělat,“ popisuje. „Děti, které se mi nezdály po psychické stránce, jsem se pokoušela řešit. Nahlásila jsem je, a to i vedení školy,“ líčí. Její stížnosti a popis situace se ale zřejmě nezamlouvaly školskému úřadu, a tak dostala vyhazov ještě před skončením zkušební doby, píše Bild. Úřad se k případu nechtěl deníku vyjádřit. Učitelčina noční můra skončila.

Ve všeobecně vzdělávacích školách v Německu pracuje přibližně 709 tisíc učitelů. Podíl částečných úvazků se pohybuje kolem 42 procent. Každý jedenáctý učitel mění profesní kariéru. Očekává se, že do roku 2035 bude chybět v německých školách 68 tisíc učitelů.

Nezavírejme před tím oči. Německo zveřejnilo výbušná čísla o kriminalitě migrantů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám