Hlavní obsah

Naše města jsou po přílivu uprchlíků na hraně kapacit, řekl bavorský ministr po setkání s Rakušanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) jednal v Praze s českým protějškem Vítem Rakušanem (STAN). Shodli se, že zásadní otázkou je migrace. Podle Herrmanna je třeba neúspěšné žadatele o azyl vracet do země původu. Chystá se vypravit do Albánie; tam chce totiž Itálie na základě dohody přemisťovat migranty a rozhodovat tam o jejich azylu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vít Rakušan (vlevo) a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann

Článek

Reforma evropské azylové a migrační politiky je nutná, uvedl po jednání Rakušan.

„Chceme řešit problémy ještě předtím, než se přenesou na území Evropské unie,“ řekl český ministr vnitra. Schengenský prostor bez hraničních kontrol označil za klenot, podle Rakušana bychom si neměli zvykat na situace, kdy se na hranice vrací kontroly.

Joachim Herrmann zmínil zkušenosti Bavorska s migrací. „V posledním roce jsme zažili velký příliv dalších uprchlíků, mnoho obcí a měst se dostalo na hranici svých kapacit,“ uvedl bavorský ministr vnitra.

Ochrana vnějších unijních hranic podle něj není dostatečná, mělo by se také usilovat o to, aby se neúspěšní žadatelé o azyl vraceli zpět domů. Veškerá azylová řízení by se podle Herrmanna měla odehrávat na vnějších hranicích Evropské unie.

Řecký Gavdos sténá pod náporem migrantů

Evropa

Na dotaz Novinek pak oba ministři okomentovali, zda by se azylové řízení mělo přesunout mimo území Evropské unie. O to usiluje Itálie ve své smlouvě s Albánií.

V Albánii by měla vzniknout dvě střediska s kapacitou až 3000 lidí, kam bude možné umístit migranty, které lodě italské pobřežní stráže a námořnictva vyzvednou během záchranných akcí na moři

„Albánský předseda vlády byl v lednu tohoto roku na návštěvě v Bavorsku, mluvil jsem s ním o tom. V průběhu příštích dvou nebo tří měsíců bych se chtěl podívat přímo do Albánie, abych se o tomto projektu informoval blíže,“ uvedl Joachim Herrmann.

„Jako Česká republika jsme velmi aktivní při hledání těch nových konceptů, které obsahují tento externí prvek. Od začátku jsme ve skupině států, které chtějí v květnu výsledky těchto jednání představit na konferenci v Kodani,“ odpověděl Vít Rakušan.

„Nové smlouvy musejí znamenat pobídku pro jednotlivé státy, musejí přinášet humanitární, politickou a ekonomickou pomoc a podporu. Samozřejmě potom lze hovořit o tom, že by nám tyto třetí státy pomohly s nejrůznějšími procesy a řízeními na území mimo Evropskou unii,“ dodal český ministr.

Nemělo by podle něj dojít k soutěžení a závodění unijních států, řešení by mělo být společné na úrovni Evropské unie.

Nezavírejme před tím oči. Německo zveřejnilo výbušná čísla o kriminalitě migrantů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám