Hlavní obsah

Německá sociální demokracie žádá Schrödera, aby odešel z ruských firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bývalý německý sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder se musí vzdát všech funkcí v ruských energetických společnostech, lpění na těchto postech je po ruské invazi na Ukrajinu neobhajitelné. Ve čtvrtek to na společné tiskové konferenci prohlásili spolupředsedové sociální demokracie (SPD) Saskia Eskenová a Lars Klingbeil.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder

Článek

Schröder, kterého pojí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem přátelské vazby, vyzval Moskvu k zastavení bojů, chyby ale připsal Východu i Západu, což mnohé Němce popudilo.

Eskenová s Klingbeilem již v sobotu vyzvali Schrödera, aby odstoupil z ruských společností. Někdejší kancléř na to dosud nereagoval, oba spolupředsedové ale očekávají, že se tak v dohledné době stane. Konkrétní lhůtu však Schröder nedostal.

EU je připravena zavést další sankce vůči Rusku, řekla von der Leyenová

Evropa

SPD ještě před několika dny uváděla, že bývalému kancléři a někdejšímu šéfovi strany za odlišný názor na konflikt vyloučení ze strany nehrozí, Schröder se ale od spolustraníků dostává pod stále větší tlak.

Chování Gerharda Schrödera je hanbou
místopředseda mladých sociálních demokratů Jusos Philipp Türmer

Nejostřeji zareagovala mládežnická organizace sociálních demokratů Jusos, odkud se ozývají návrhy k vyloučení. "Chování Gerharda Schrödera je hanbou," řekl v rozhovoru s magazínem Der Spiegel místopředseda Jusos Philipp Türmer. Dodal, že neochota Schrödera se jasně distancovat od Putina zatěžuje nejen stranu, ale celé Německo.

Obě strany chybovaly

Podle Schrödera se obě strany, tedy Rusko i Západ, dopustily chyb, což ale Moskvu neopravňuje k tomu, aby na obranu svých bezpečnostních zájmů nasadila vojenské prostředky. O tvrdých sankcích uvedl, že je třeba předejít zpřetrhání zbývajících politických, hospodářských a společenských vazeb mezi Ruskem a Evropou.

EU: Jsme schopni snížit dovoz ruského plynu do roku o třetinu

Stalo se

Trnem v oku mnohých Němců a především SPD jsou ale funkce, které v ruských společnostech Schröder zastává. Je předsedou výboru akcionářů společnosti Nord Stream AG a předsedou představenstva firmy Nord Stream 2 AG. Tyto podniky spravují plynovody vedené Baltským mořem, které spojují Rusko a Německo.

Zatímco plynovod Nord Stream je v provozu, spuštění produktovodu Nord Stream 2 Německo zablokovalo. Schröder je také šéfem dozorčí rady v ruské státní energetické společnosti Rosněfť a v létě by se mohl stát členem dozorčí rady ruského státního plynárenského podniku Gazprom.

Složení dalších funkcí

Schröder prozatím složil funkci v dozorčí radě německé společnosti Herrenknecht AG, která vyrábí stroje pro ražení tunelů. Firma v prohlášení uvedla, že bývalý kancléř tak učinil po osobním rozhovoru a vzájemné shodě se šéfem podniku Martinem Herrenknechtem.

Německý fotbalový klub Borussia Dortmund pak Schröderovi odebral čestné členství. Se Schröderem se rozloučili také všichni čtyři zaměstnanci jeho kanceláře ve Spolkovém sněmu včetně Alberchta Funka, který mu agendu vedl přes 20 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám