Hlavní obsah

V Německu rozmetali teroristickou skupinu. Členové se vydávali za uprchlíky z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek v šest hodin ráno udeřili těžce ozbrojení elitní policisté z GSG-9 na pokyn Buranu, zvláštní vyšetřovací skupiny Spolkového kriminálního úřadu (BKA), proti nebezpečné islamistické skupině. Tádžikové jsou podezřelí z plánování teroristického útoku v Německu.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci GSG-9, německé zásahové protiteroristické jednotky, při výcviku

Článek

Policisté z BKA tou dobou už byli na cestě s celkem sedmi zatykači vydanými spolkovým generálním prokurátorem, do jehož pravomoci spadá vyšetřování terorismu, sdělil list Bild.

Podezřelé z terorismu zatkli v Düsseldorfu, Gladbecku, Gelsenkirchenu, Warendorfu (v azylovém domě), okresech Rýn-Sieg a Ennepe-Ruhr. Je jim mezi 20 a 45 lety a zřejmě vlastnili zbraně. Ve čtvrtek a v pátek budou předvedeni před soudce v Karlsruhe.

Spolková prokuratura už několik měsíců sledovala skupinu Tádžiků kvůli založení a členství v teroristické organizaci a podpoře zahraniční teroristické organizace.

V Německu zatkli muže, který plánoval islamistický útok kyanidem a ricinem

Evropa

„Jedná se převážně o Tádžiky a také o podezřelého Turkmena a Kyrgyze. Do Německa se dostali se začátkem války na Ukrajině na jaře 2022, když se vydávali za uprchlíky. Nejpozději od června 2022 zde tvořili teroristickou organizaci, sdělila policejní mluvčí Bildu.

Turkmen se jmenuje Ata A., Kyrgyz Abrorjon K. a Tádžikové se jmenují Muchammadšujo A., Nuriddin K., Šamšud N., Said S. a také Raboni Z.

Vazby na Islámský stát

Podezřelí jsou údajně napojeni na Islámský stát (IS) v provincii Chorásán, podle zpravodajských služeb v současnosti o nejnebezpečnější teroristickou skupinu na světě. Objevilo se podezření, že části této skupiny byly dokonce záměrně propašovány do Německa, aby zde prováděly útoky.

„Podezřelí plánovali útoky podle scénářů IS v Německu. Také se už pokusili získat zbraně a obhlíželi potenciální cíle útoků v Německu,“ sdělil úřad nejvyššího německého žalobce.

Nezletilí islamisté v lese u Cách nacvičovali teroristický útok sekerami a noži

Evropa

Přestože bezprostřední útok zřejmě nehrozil, GSG9 zasáhla kvůli obzvláště silným cestovním aktivitám, při nichž mohli podezřelí vyšetřovatelům částečně uniknout. Bezpečnostní složky nechtěly nic riskovat.

Tádžikové se prý při vstupu do země přes Ukrajinu vydávali za válečné uprchlíky s padělanými doklady. Manželka jednoho z Tádžiků je údajně také navrátilcem z IS a skupina shromažďovala peníze pro islamisty.

Zatýkání i v Nizozemsku

Jaké přesně útoky nyní skupina plánovala, je součástí vyšetřování. Úřady předpokládají, že chystali koordinovaný útok několika atentátníků s automatickými zbraněmi.

BKA nyní doufá, že analýzou zabavených mobilních telefonů a datových nosičů získá cenné indicie ke konkrétním cílům útoku.

Nizozemské úřady ve čtvrtek zatkly další dva podezřelé napojené na skupinu, muže z Tádžikistánu a jeho kyrgyzskou manželku, kteří od roku 2022 pobývali v Nizozemsku.

Muž je podezřelý z toho, že je členem IS a dostal příkaz k přípravě útoku, ačkoli plány ještě nebyly konkrétní, uvedl úřad návldního v samostatném prohlášení.

Přidala se k Islámskému státu a držela si otrokyni. Teď Němku odsoudili na 9 let

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám