Hlavní obsah

Britce zmrazili internetovou platbu kvůli klisně Isis. Mysleli, že je teroristka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako potenciální teroristku označil Interpol 57letou Britku Susan Govindasamyovou. Stalo se tak poté, co přes službu PayPal posílala peníze trenérce svého devítiletého arabského plnokrevníka jménem Isis. Platbu jí však portál dočasně zmrazil kvůli shodě s názvem teroristické organizace Islámský stát, informuje server Mirror.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Domnění, že je Britka z anglického Boltonu teroristka, přišlo kvůli zprávě pro příjemce platby, kde Govindasamyová uvedla „finanční prostředky pro Isis“, což je ovšem jméno jejího koně. Částku ve výši 500 liber (takřka 15 tisíc korun) přitom posílala trenérce, aby pokryla náklady na výcvik.

Když peníze nedorazily, upozornila přítelkyně a trenérka v jedné osobě Govindasamyovou. Poté ženu kontaktovala služba PayPal a ukázalo se, že problém tkví právě ve jménu Isis, platební portál si mylně myslel, že prostředky jsou určeny teroristické organizaci Islámský stát.

Je fanynka starého Egypta

Jméno Isis se ve skutečnosti vztahuje k egyptské bohyni — Govindasamyová je totiž velkou fanynkou starověkého Egypta a dříve vlastnila koně jménem Pharaoh a Nefertiti. PayPalu a Interpolu tak musela poněkud zahanbeně vysvětlit, že financuje trénink svého koně a nikoli teroristickou organizaci. Doložit musela i dokumentaci zvířete, aby dokázala, že Isis je jeho skutečné jméno.

„Občas moc nepřemýšlím. Je spousta věcí, které jsem udělala a můj manžel tomu nemohl uvěřit. Zkrátka jsem platbu pojmenovala jako finanční prostředky pro Isis, poslala peníze a dál to neřešila,“ vysvětlila Britka. „Problém jsem si uvědomila o tři dny později, když mi přítelkyně řekla, že peníze nepřišly,“ dodala.

„Obě jsme pak obdržely e-maily od PayPalu a Interpolu, ve kterých nás žádaly, abychom vysvětlily, proč financujeme ISIS. Manžel mi pak vysvětlil, k čemu vlastně došlo, a já úplně ztratila řeč,“ tvrdí žena a dodává, že byla označena jako potenciální teroristka.

Situace se nakonec vyřešila bez dalších nepříjemností. „Vládní regulace vyžadují, že všechny platební společnosti včetně PayPalu musí kontrolovat platby ve spojitosti s terorismem a podobně,“ vysvětlil mluvčí společnosti PayPal. „Děláme vše pro to, abychom eliminovali reference, které nemají s terorismem nic společného,“ uzavřel.

Weby v EU budou muset odstraňovat teroristický obsah, EP schválil pravidla

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám