Hlavní obsah

Nejsme v úplné tmě, udržujeme s KLDR komunikační kanály, řekl Tillerson

Spojené státy udržují se Severní Koreou „komunikační kanály“ a zjišťují, nakolik je režim severokorejského vůdce Kim Čong-una ochoten jednat o svém jaderném programu. Podle agentury AFP to v sobotu oznámil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který je na návštěvě Číny.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Rex Tillerson

Článek

„Klademe otázky. Udržujeme komunikační linky s Pchjongjangem, nejsme v úplné tmě, máme dva, tři kanály otevřené komunikace,“ řekl Tillerson novinářům. „Sondujeme, tak zůstaňte pozorní,“ dodal.

Tillersona v sobotu přijal v Pekingu čínský prezident Si Ťin-pching, s nímž měl šéf americké diplomacie na programu mimo jiné rozhovor o krizi kolem Severní Koreje. Washington naléhá na Peking, aby vyvíjel co největší nátlak na Pchjongjang s cílem zastavit severokorejský vývoj raket a jaderných zbraní.

Foto: Pool, Reuters

Rex Tillerson a Si Ťin-pching

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pátek konstatovala, že šestý jaderný test, který Severní Korea podnikla 3. září, nasvědčuje tomu, že země udělala velký pokrok na cestě k vývoji zbraní, jež představují riziko pro celý svět.

Rada bezpečnosti OSN na test reagovala tím, že na Severní Koreu uvalila nové, přísnější sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám