Hlavní obsah

„Dědeček, naprostý …“ Prigožin se poprvé pustil přímo do Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin 9. května poprvé kritizoval přímo ruského prezidenta Vladimira Putina, i když ho nejmenoval. Současně obvinil ruskou 72. motostřeleckou brigádu, která opustila své pozice u Bachmutu, že svým úprkem zapříčinila ztrátu 500 wagnerovců.

Prigožin se poprvé pustil přímo do Putina, označil ho za naprostého kok…Video: Reuters

 
Článek

Ve svém projevu ke Dni vítězství, který připadá v Rusku na 9. květen Prigožin poprvé zaútočil na nejvyšší ruské vedení. Řekl, že 9. květen je „dnem vítězství našich dědů“, které si „nezasloužíme ani jedním milimetrem“. Dodal, že někteří lidé, aniž by je jmenoval, by se neměli ukazovat na Rudém náměstí, kde se konala přehlídka.

Současně zmínil „šťastného dědečka“, na němž závisí budoucnost Ruska a který si myslí, že „je dobrý“ v době, kdy se může ukázat jako „naprostý kokot“. I když neuvedl jméno, je zřejmé, že mělo jít o Putina. Jiné vysoké představitele Kremlu totiž Prigožin při své kritice bez obav jmenoval. Putin bývá označován za dědečka, nebo hanlivěji za „bunkrového dědka“, protože se věčně schovává.

Institut pro studium války (ISW) upozornil, že pokud Kreml nebude reagovat, bude to narušovat Putinův systém, v němž se už bojuje o moc.

Prigožin: Ruští vojáci utíkají ze svých pozic v Bachmutu

Zahraniční

Stažení prý připravilo wagnerovce o 500 mužů

„Prostě se sebrali a zdrhli,“ vmetl pak Prigožin vojákům z ruské 72. motostřelecké brigády, která opustila své pozice u Bachmutu. „Většina utekla a otevřeli frontu v šířce dvou kilometrů do hloubky 500 metrů,“ uvedl majitel wagnerovců ve vyjádření na svém telegramovém účtu, z něhož citoval web Meduza.

Prigožin ze stejného důvodu už dříve kritizoval soukromou armádu Gazpromu Potok.

Dodal, že 10. května nestáhne své muže kvůli nedostatku munice, jak minulý týden avizoval, i když vojenský materiál, který mu byl přislíben 7. května, dosud nedostal. Obdržel jen desetinu z požadovaného množství. Podle Prigožina ministerstvo obrany munici shromažďuje pro odražení případného ukrajinského protiútoku, kvůli čemuž ale umírají vojáci na frontě.

Současně upozornil, že mu ministerstvo vyhrožovalo, že se dopustí zrady, pokud se stáhne, což je možná jeden z důvodů, proč to zatím neudělal. Stěžoval si též, že se se nemůže spojit s generálem Sergejem Surovikinem, se kterým spolupracoval už v Sýrii a který jednu dobu velel celé operaci na Ukrajině. V lednu byl však vystřídán samotným náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem a stal se oficiálně jeho zástupcem, už o něm ale nebylo slyšet.

Podle ISW to naznačuje, že má Prigožnin menší vliv v obranných strukturách, než se domnívá. Kritika Potoku je brána jako snaha Prigožina odstranit konkurenci.

Prigožin otočil: U Bachmutu zůstáváme

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám