Hlavní obsah

Máte tři možnosti, všechny znamenají smrt. Podoljak komentuje Prigožinovy tanečky kolem Bachmutu

Dokonalý Zugzwang, vzkázal veliteli wagnerovské skupiny Jevgeniji Prigožinovi poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na Twitteru. Reaguje tak na události posledních dní, během kterých Prigožin několikrát otočil se svými vyjádřeními, zda wagnerovci zůstanou u Bachmutu, nebo se od něj stáhnou.

Foto: ČTK

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak

Článek

Zugzwang, česky Vynucený tah, je termín z šachové terminologie, který označuje pozici, při které je pro jednoho z hráčů nevýhodné jakkoliv táhnout. Podle Podoljaka přesně tak vypadá nyní situace wagnerovců u Bachmutu.

„Nemůžete jít vpřed – budete zničeni ukrajinskými ozbrojenými silami… Nemůžete se vrátit – budete zničeni bariérovými jednotkami ruského ministerstva obrany,“ napsal na svém twitterovém účtu.

I stát na místě znamená v tuto chvíli podle Podoljaka pro wagnerovce zničení. „Nedávají vám munici,“ připomněl.

„Pro dnešek to ještě není vše.“ Ukrajinci hlásí posun u Bachmutu o kilometr

Evropa

„Co zbylo? Být oficiálně uznáni jako teroristická skupina. A čekat na finále…,“ naznačuje Podoljak chmurný výhled wagnerovců.

Prigožinova otočka a první útok na Putina

Zelenského poradce svými slovy reaguje na Prigožinova opakovaná vyjádření k současné situaci žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Její majitel nejdřív na začátku května oznámil, že se jeho skupina kvůli nedostatku munice a zbytečně velkému množství úmrtí k 10. květnu od Bachmutu stáhne.

O pár dní později otočil, protože údajně dostal příslib potřebné munice. „Slíbili nám tolik munice a zbraní, kolik potřebujeme k pokračování dalších operací,“ informoval na Telegramu. Obdržel prý zatím desetinu slíbeného vojenského materiálu.

Naposledy se k situaci vyjádřil v úterý. Obvinil ruskou armádu, že její vojáci uprostřed těžkých bojů prchají ze svých pozic u Bachmutu, což způsobilo wagnerovcům ztrátu pěti stovek mužů.

Prigožin má dlouhodobě spory s jinými vysoce postavenými ruskými úředníky. Poprvé se dokonce veřejně pustil i do kritiky prezidenta Vladimira Putina.

„Dědeček, naprostý …“ Prigožin se poprvé pustil přímo do Putina

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám