Hlavní obsah

Nedělní ukrajinské volby rozhodnou o budoucnosti země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Nedělní parlamentní volby na Ukrajině určí daleko víc než jen příští složení Nejvyšší rady, ukrajinského parlamentu. Půjde v nich především o další směřování země. Vítězství favorizované opozice by pravděpodobně znamenalo zpomalení integrace země do Evropských struktur a větší orientaci na Rusko.

Článek

Předvolební průzkumy prorokují jasné vítězství opoziční Strany regionů. Prozápadně laděná část ukrajinské veřejnosti zase bude nejspíš podporovat hnutí Naše Ukrajina Jurije Jechanurova, který nyní vykonává funkci šéfa vlády, nebo Blok Julije Tymošenkové.

Tyto strany by společně mohli získat parlamentní většinu a tedy i právo sestavit vládu. Jejich problémem ale je, že od předloňské "oranžové revoluce" se reformní síly rozhádaly natolik, že mnozí ukrajinští i ruští politologové zpochybňují jejich schopnost dohodnout se na funkční podobě koaliční vlády.

Oranžový blok ještě víc rozhádala předvolební kampaň

"Koalici se nevyhneme. Od Strany regionů ale ani od Bloku Julije Tymošenkové jsme zatím nedostali žádné návrhy," uvedl nedávno šéf Naší Ukrajiny Jechanurov. Doufá, že jeho strana získá více než 20 procent hlasů. Do voleb prý hodlá přesvědčit i část z dosud asi 40 procent nerozhodnutých voličů.

Ukrajinský prezident a vítěz předloňské oranžové revoluce Viktor Juščenko tvrdí, že demokratické procesy jsou na Ukrajině nezvratné. "Demokracii nevybudujeme za den. Je to dlouhá cesta, ale mnohé se už povedlo," řekl nedávno ruským novinářům. Připustil ale, že konflikty mezi jím podporovanou Naší Ukrajinou a bývalou premiérkou Tymošenkovou jsou v současnosti obrovské. K jejich uklidnění nepřispěla ani obrovská předvolební kampaň, v níž na sebe všechny strany házely špínu. Podle odhadů byla v předvolebních kampaních utracena asi miliarda dolarů.

Strana regionů, jež v posledních prezidentských volbách, které vedly k oranžové revoluci, podporovala "bílo-modrého" premiéra a prezidentského kandidáta Viktora Janukovyče, sází především na ruskojazyčné obyvatelstvo na východě a jihu země. Janukovyč je také lídrem její kandidátky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám