Hlavní obsah

Navzdory slibům se v irácké Kúfě bojuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Boje mezi šíitskými milicemi a americkými jednotkami v sobotu pokračovaly v iráckém městě Kúfa, přestože před dvěma dny duchovní vůdce ozbrojenců Muktada Sadr nabídl armádě USA příměří. V Bagdádu zranil výstřel z minometu čtyři lidi.

Foto: Stanislava Dvořáková

Roškotovo divadlo v Ústí nad Orlicí, postavené před osmdesáti lety, stále představuje jedno z nejlepších moderních divadel v ČR.

Článek

V Kúfě členové milicí stříleli ze svých postavení u jedné z mešit po amerických jednotkách, které se rozmístily na mostě.

"Noc byla klidná, ale americké jednotky, které jsou na mostě, zahájily palbu z tanků na stanoviště milicí a ty odpověděly palbou z minometů," řekl agentuře AFP jeden z činitelů Sadrových milicí.

V Bagdádu dopadla střela z minometu asi 400 metrů od velitelství koaliční správy. Tamní policie uvedla, že stav jednoho ze čtyř zraněných je vážný. Americká armáda se k této zprávě nevyjádřila.

Dohoda o prozatímní vládě

Irácká vládní rada, Američany vedená správa země a zástupci OSN dnes uzavřeli dohodu o prozatímní irácké vládě, která převezme moc 30. června. Předním kandidátem na prezidenta je člen rady Adnan Pašaší, informují agentury s odvoláním na zdroje ve vládní radě.

Politicky nezávislý odborník Támir Ghadban má být jmenován ministrem ropného průmyslu, kurdský politik Hošjár Zibárí má převzít resort obrany a další Kurd, Barham Sálih, se má stát ministrem zahraničí. Post ministra financí má obsadit šíita Ádil Abdul Mahdí. Resort vnitra bude nadále řídit Sámir Šákir Mahmúd Súmajdí.

Americký prezident George Bush v pátek po setkání s dánským premiérem Andersem Foghem Rasmussenem ujistil, že Spojené státy chtějí dát Iráku po 30. červnu "plnou svrchovanost".

Kerry opět kritizoval válku

Demokratický kandidát na funkci příštího prezidenta USA John Kerry včera obvinil svého republikánského soka Bushe, že se bezhlavě vrhl do války v Iráku, aniž by měl dostatečnou mezinárodní podporu a aniž by měl plán na dosažení míru.

"Jsem přesvědčen, že Bushova administrativa učinila svou křiklavě arogantní zahraniční politikou Ameriku méně bezpečnou, a ne více bezpečnou," řekl Kerry na setkání s vojenskými veterány a jejich rodinným příslušníky.

"Věřím, že naši vojáci, kteří jsou vystaveni větší střelbě, minometným útokům a napadáním ze zálohy, jsou dnes ve větším nebezpečí, než by museli být, kdybychom udělali to, čemu velí selský rozum. A to je budování spojeneckých svazků a přerozdělení odpovědnosti," dodal.

Reklama

Související články

Boje v Iráku si vyžádaly téměř 30 mrtvých

Téměř tři desítky mrtvých a přibližně 60 zraněných si od úterního večera vyžádaly nové násilnosti v Iráku. Nejméně 24 obětí a až 50 zraněných je bilancí...

Výběr článků

Načítám