Hlavní obsah

AI napadla USA za hrubé porušování lidských práv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Mezinárodní organizace obránců lidských práv Amnesty International (AI) ve středu ve výroční zprávě ostře kritizovala Spojené státy za způsob vedení války proti terorismu. Podle ní jde o nejvytrvalejší útok na lidská práva za 50 let.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Zpráva má 340 stran. AI v ní mimo jiné odsoudila teroristické atentáty. Ty označuje je za hrozbu pro bezpečnost lidí ve světě. Česko a Slovensko jsou ve výroční zprávě opět kritizovány především v souvislosti s postavením romské menšiny. [celá zpráva]

Velká část dokumentu je ale věnována postavení mocností. Vlivné vlády v čele tzv. protiteroristické koalice údajně nerespektují mezinárodní právo.

Obětují lidská práva "slepé honbě" za bezpečností, prohlásila dnes generální tajemnice AI Irene Khanová. Globální bezpečnostní agenda, kterou prosazuje americká administrativa, je prý bankrotem vize a principů.

Uniká podstata zla

Amnesty odmítla údajné zabíjení civilistů koaličními vojáky v Iráku a připomněla obvinění, která se týkají trýznění tamních vězňů.

Připomněla, že mocnosti selhaly v obnově běžného života v zemi. Organizace rovněž upozornila na vojenskou základnu Guantánamo na Kubě, kde jsou bez obvinění a soudu zadržovány stovky cizinců.

Letošní zpráva AI dokumentuje také narůstající vnitřní konflikty, které ovšem unikají pozornosti většiny, v zemích jako je Čečensko, Kolumbie, Kongo, Súdán, Nepál.

"Zatímco vlády se neustále zabývají hrozbou zbraní hromadného ničení v Iráku, zapomněly na skutečné zbraně hromadného ničení a umožnily jejich šíření - nespravedlnost a beztrestnost, chudobu, diskriminaci a rasismus, nekontrolovaný trh s malými zbraněmi, násilí na ženách a zneužívání dětí," prohlásila Khanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám