Hlavní obsah

Navalnyj zase bydlel v přepychové vile, reaguje ruská televize na zprávy o Putinově paláci

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reportáž o „přepychové vile“, kterou vězněný opozičník Alexej Navalnyj obýval v německém Freiburgu, odvysílala ruská státní televize Rossija 1. Reagovala tak na film o údajném paláci ruského prezidenta Vladimira Putina na černomořském pobřeží, který nedávno zveřejnil Navalnyj.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj u moskevského soudu hovoří se svými právníky

Článek

Navalnyj v Německu pobýval v době své rekonvalescence po léčbě v berlínské klinice Charité, kam byl převezen loni ze sibiřského Omsku kvůli otravě jedem ze skupiny novičok.

Podle ruské televize měl „oficiálně nezaměstnaný blogger“ jen za ubytování v luxusní vile s pěti ložnicemi, vířivkou a bazénem zaplatit zhruba 30 tisíc eur (přes 770 tis. Kč). Asi milion eur (25,7 mil. Kč) pak údajně padlo na natáčení filmu o „Putinově paláci“.

Výdaje platil miliardář

Majitel vily ve Freiburgu, polský emigrant žijící v Německu, ruskému štábu dokonce ukázal společnou fotografii s Navalným. Tvrdí však, že byl oklamán, protože ruští novináři se vydávali za belgické turisty a netušil prý, že je natáčen. Štáb Rossija 1 to ale odmítá.

Navalnyj čelí dalšímu procesu

Evropa

Navalného spolupracovník Leonid Volkov televizi Dožď řekl, že pobyt opozičníka stál celkem „jen“ přes 15 tisíc eur. Veškeré poplatky podle něj hradil Jevgenij Čičvarkin, ruský miliardář žijící v Londýně, který proslul kritikou Kremlu.

Foto: ČTK/AP

Palác na černomořském pobřeží považovaný za Putinův

Ani natáčení Navalného filmu ve freiburském studiu The Black Forest prý zdaleka nepřišlo na milion eur, jak tvrdila ruská televize. „Sám jsem poslal 1800 eur za pronájem studia na dva dny,“ řekl televizi Dožď.

Navzdory dřívějšímu pozastavení opozičních protestů spolupracovníci Navalného vč úterý vyzvali k nové akci pod názvem Láska je silnější než strach, která se má uskutečnit nadcházející neděli. Obyvatelům velkých měst doporučili, aby si večer v den svatého Valentýna stoupli na nádvoří před svými domy a na několik minut zapnuli svítilnu na mobilních telefonech nebo zapálili svíčku. Pak by se měli vyfotit a poslat snímek na sociální sítě. Podobné protesty se dříve konaly i v Bělorusku či na Ukrajině, upozornila stanice Rossija 1.

V Omsku náhle zemřel lékař, který se staral o otráveného Navalného

Evropa

Ponížení EU v Moskvě

Výzvám k demisi mezitím čelí Josep Borrell, šéf unijní diplomacie, kvůli nedávné návštěvě Moskvy, během níž Rusko vyhostilo diplomaty ze tří zemí EU za účast při protestech na podporu Navalného. Jeho sesazení požaduje asi osm desítek europoslanců. Podle litevského ministra zahraničí Gabrieliuse Landsbergise Borrellova návštěva „skončila ponížením Evropské unie“. „Vystoupení Borrella (v Moskvě) bylo katastrofální … Jen stál a mlčel, když (šéf ruské diplomacie Sergej) Lavrov vynadal EU a označil ji za ‚nespolehlivého partnera‘,“ komentoval list Politico.

Soud poslal Navalného na 3,5 roku do vězení

Evropa

Cestou se v úterý zabývalo plénum Evropského parlamentu. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová se však Borella zastala. Šéf unijní diplomacie pak slíbil, že navrhne nové sankce proti Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám