Hlavní obsah

Nastražená bomba v Dagestánu zabila čtyři lidi

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Při bombovém útoku na policejní stanici ve městě Chasavjurt v Dagestánu na severním Kavkaze zahynuli celkem čtyři lidé. Po explozi byla ohlášena jen smrt náhodné chodkyně a její pětileté dcery. Později bylo na místě nalezeno ještě tělíčko novorozence, kterého zřejmě žena ve vysokém stupni těhotenství, potratila. Dítě se nepodařilo zachránit.

Foto: Marek Velebný
Článek

Čtvrtou obětí výbuchu se stal náčelník oddělení ochrany major Dajtbek Vazirchanov. Další pracovník oddělení pro boj s organizovaným zločinem byl  s těžkým zraněním hospitalizován, ale podle lékařů je již mimo nebezpečí smrti. V nemocnicích však zůstává dalších 35 lidí, čtyři z nich s těžkými zraněními.

Neznání pachatelé umístili bombu v centru města do skútru a patrně ji odpálili na dálku. První zprávy hovořily jen o malých škodách na budově stanice a o množství zraněných se nezmiňovaly. Bomba měla sílu ekvivalentu 30 kilogramů klasické trhaviny TNT.

Čin je spojován s podsvětím i s čečenskými teroristy

Pozadí činu je zatím neznámé. Dagestánský ministr vnitra Adilgerej Magomedtagirov však prohlásil, že jde nepochybně o teroristický čin "vachhábitského podsvětí, jehož cílem je destabilizovat situaci v republice". Zároveň nevyloučil, že jde o další článek v řetězci teroristických činů uskutečněných v posledních týdnech v Čečensku a v Moskvě.

Dagestán hraničí s Čečenskou republikou, jež je přes ubezpečování ruských čelných představitelů o uklidnění situace stále dějištěm bombových útoků a přepadů převážně federálních vojenských sil a policejních jednotek.

Za tři roky čtyři sta mrtvých

V minulých třech letech odpálili převáženě neznámí pachatelé na sto náloží, při jejichž výbuchu zahynulo více než 400 osob. Policie má za to, že za podobnými akcemi jsou většinou zločinecké bandy a povstalecké skupiny z Čečenska.

Vystoupením povstaleckých muslimských jednotek v Dagestánu v srpnu 1999 de facto začala druhá válka v Čečensku, protože se tam postupně přesunuli jak povstalci, tak federální jednotky vyslané k jejich potlačení.

Město Chasavjurt leží asi sto kilometrů od čečenské metropole Grozného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám