Hlavní obsah

NASA vypustila satelit, který bude měřit CO2 v atmosféře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vandenberg

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) po úterních problémech nakonec vyslal do kosmu družici, která bude měřit množství oxidu uhličitého v atmosféře. Raketa nesoucí satelit měla startovat o den dříve. Kvůli technickým závadám na odpalovací rampě, která se téměř tři roky nepoužívala, byl ale start odložen, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa se satelitem po předchozích problémech nakonec odstartovalaVideo: Reuters

 
Článek

Raketa Delta 2 odstartovala z letecké základny Vandenberg v Kalifornii a vynesla na oběžnou dráhu satelit za 465 miliónů dolarů (zhruba 9,3 miliardy korun). Jeho úkolem bude poskytovat ucelenější přehled o lidských a přírodních emisích oxidu uhličitého i o tom, nakolik ho zpětně pohlcují oceány a lesy.

Zařízení zaujme pozici ve výšce 705 kilometrů nad Zemí a každých 16 dnů proletí ve stejnou dobu nad stejným místem. To vědcům umožní sledovat výkyvy množství CO2 v ovzduší během týdnů, měsíců a roků.

Už teď se ale ví, že hladina plynu v atmosféře je při lidské produkci více než 40 miliard tun ročně nejvyšší za posledních nejméně 800 tisíc let. V současnosti podle odborníků zůstává v ovzduší necelá polovina množství oxidu uhličitého vyprodukovaného lidstvem.

NASA už podobnou družici první generace OCO-1 zkoušela na oběžnou dráhu vypustit v únoru 2009. Při neúspěšném startu byla ale zničena. Satelit OCO-2 bude ve vesmíru ve společnosti dalších pěti jiných mezinárodních družic, které plní podobný úkol.

Reklama

Výběr článků

Načítám