Hlavní obsah

Narození klonovaného dítěte v USA prověří federální úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Federální úřad pro výživu a léky (FDA) v neděli ve Washingtonu oznámil, že zahájí vyšetřování kolem údajného narození prvního klonovaného dítěte. O prvním úspěšném porodu lidského klonu informovala v pátek v Kalifornii sekta raeliánů, která považuje klonování člověka za prostředek dosažení nesmrtelnosti.

Článek

"Zahájíme vyšetřování okolností provázejících toto předpokládané klonování. A již jsme přistoupili k prvním opatřením, abychom tuto záležitost ověřili," cituje mluvčího FDA Brada Stowa agentura AFP. Stowe zdůraznil, že FDA přistoupí k vyšetřování navzdory ujištění ze strany sekty, že ke klonování nedošlo na území Spojených států: "Nejprve hodláme ověřit, zda ke klonování skutečně došlo, a poté, zda v takovém případě nedošlo k porušení našich zákonů," řekl mluvčí. Zdůraznil, že klonování sice není na území USA zakázáno, jakékoli takové zákroky spojené s lidskou bytostí ale vyžadují předcházející souhlas FDA.

Odborníci zůstávají skeptičtí

Úspěšný porod lidského klonu jménem Eve oznámila v pátek na Floridě vědecká pracovnice a ředitelka společnosti Clonaid Brigitte Boisselierová, která se rovněž označila za "biskupku" raeliánské církve. Informaci o Evě ale poskytla bez jakýchkoli vědeckých důkazů, i když slíbila nezávislé přezkoumání DNA dítěte. Narození lidského klonu počátkem roku 2003 již dříve avízoval také italský kontroverzní lékař Antinori.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám