Hlavní obsah

Námořnictvo USA uvedlo, že zabavilo íránské zbraně zřejmě pašované do Jemenu

Dubaj

Americké námořnictvo ve středu uvedlo, že zabavilo velké množství útočných pušek a munice, které z Íránu převážela rybářská loď směřující pravděpodobně do válkou zmítaného Jemenu. Informovala o tom dnes agentura AP.

Bojovníci věrní jemenské vládě podporované Saúdskou Arábií hlídkují 13. prosince 2021 v oblasti Maqbana v jihozápadní provincii Taez.

Článek

Hlídkové lodě amerického námořnictva objevily zbraně na palubě plavidla, které námořnictvo označilo za rybářskou loď bez státní příslušnosti. Operace začala v pondělí v severním Arabském moři mezi Ománem a Pákistánem. Američtí námořníci se při ní dostali na palubu lodi, v níž pak našli ukrytých 1400 pušek Kalašnikov a 226 600 nábojů. Na lodi bylo pět členů jemenské posádky.

Americké námořnictvo zabavilo v Arabském moři ilegální náklad zbraní

Blízký a Střední východ

Jemen od roku 2014 sužuje válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci známí jako Húsíové, které podporuje Írán, a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Tomu od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Konflikt bývá často označován za zástupnou válku Saúdské Arábie a Íránu.

Boje na severu Jemenu o přístup k ložisku plynu mají 90 obětí

Blízký a Střední východ

Západní státy a experti OSN obviňují Írán, že pašuje do Jemenu zbraně a technologie, čímž občanskou válku pomáhá rozdmýchávat. Teherán vyzbrojování Húsíů popírá, přestože podle AP existují důkazy o opaku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám