Hlavní obsah

Namátkové kontroly na hranici s Českem zavádí také Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Německu zavede namátkové kontroly na hranici s Českem kvůli migraci také Rakousko, a to od úterní půlnoci. Na sociální síti X to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že nebudou stálé ani plošné. Německo začalo s namátkovými kontrolami na hranici s Českem v pondělí večer, prozatím na deset dní s možným dvouměsíčním prodloužením.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rakouský postup, tedy zavedení namátkových kontrol, je podle ministra očekávanou reakcí na stejný krok z německé strany a stejný bude i režim kontrol. Připomněl, že Rakousko už delší dobu namátkově kontroluje hranice se Slovenskem, Maďarskem i Slovinskem.

„Středoevropské země tak reagují na potřebu efektivně bojovat s převaděči a na zatím nedostatečnou ochranu vnějších hranic EU. Právě její posílení je řešením nelegální migrace, které Evropa zatím nepříliš úspěšně čelí,“ dodal.

Kontroly na slovenské hranici nejméně do 2. listopadu

Obnovení kontrol na německé straně hranic v pondělí oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Uvedla, že budou pružně reagovat na aktuální situaci na hranicích. Kontroly začaly komplikovat nákladní dopravu v Ústeckém kraji na dálnici D8 a silnici přes hraniční přechod u Hory Svatého Šebestiána. V dalších krajích sousedících s Německem se podle policejních mluvčích problémy v dopravě u hranic zatím neobjevily.

Kontroly jsme museli zavést, říká Rakušan

Domácí

Česko od 4. října namátkově kontroluje auta na hranicích se Slovenskem. Kontroly u slovenských hranic ve stejnou dobu zavedlo také Rakousko a Polsko. České opatření vláda minulý týden prodloužila do 2. listopadu. Rakušan ho prezentoval jako preventivní, samo o sobě by Česko podle něj kontroly nezavedlo, protože situace kolem migrace byla podle něho pod kontrolou.

Z osobního auta vystoupilo na Frýdecko-Místecku šestnáct migrantů

Krimi

Kontroly na německých hranicíchVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám