Hlavní obsah

Nálož zabila v afgánském Lógaru 25 lidí včetně dětí

ČTK, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Nejméně 25 lidí zahynulo ve čtvrtek při explozi v afghánské provincii Lógar, kde působí český provinční rekonstrukční tým. Převrácený nákladní automobil převážející klády vybuchl v okamžiku, kdy se k němu sjeli policisté. Mezi mrtvými je 21 civilistů a čtyři policisté. Podle dalších zpráv jsou mezi mrtvými i žáci blízké školy.

Foto: Reuters

Někdejší bojovníci Tálibánu

Článek

Agentura AP s odvoláním na policejního šéfa provincie Mustafu Chána upřesnila, že nejprve se na jedné z křižovatek převrátil nákladní automobil naložený dřevem. Když se k němu sjeli policisté, aby pomohli odstranit vozidlo, které blokovalo hlavní tah do Kábulu, vozidlo vybuchlo.

Zatím není jasné, zda exploze byla náhodná, nebo se jednalo o nálož odpálenou na dálku, která mohla být ukrytá mezi kmeny. Policisté se příklánějí k první variantě, výbuch byl tak silný, že srovnal se zemí také několik nedalekých obchůdků. Agentura Reuters uvedla, že k explozi došlo před školou. Zatím bylo identifikováno 12 těl obětí, především se jedná o žáky blízké školy. 

Počet zraněných zatím nebyl zveřejněn, panují ale obavy, že počet mrtvých vzroste. "Stále se snažíme vyprostit těla z trosek zbořených obchodů," uvedl zasahující policista.

V provincii působí česká armáda. Její vojáci však nebyli zasaženi. 

Afghánští ozbrojenci pravidelně útočí s pomocí náloží nastražených u silnic proti afghánským i zahraničním vojákům, ale nejčastějšími oběťmi jejich útoků jsou civilisté.

Padli dva vojáci NATO

Dva vojáky koaličních sil NATO v jižním Afghánistánu zabil výbuch nálože nastražené u silnice, uvedlo NATO. Státní příslušnost mrtvých zatím nebyla zveřejněna. NATO obvykle čeká, až smrt svých vojáků potvrdí jejich domovská země. Prohlášení Severoatlantické aliance neupřesnilo ani to, ve které provincii byli vojáci zabiti. 

V jihoafghánské provincii Zábul se podle AP časně ráno střetli afghánští a koaliční vojáci s bojovníky Tálibánu, kteří zaútočili na vládní středisko. Při bojích prý bylo zabito 15 radikálů, afghánští ani koaliční vojáci neutrpěli žádné ztráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám