Hlavní obsah

Nahrávka s popravou Američana byl špatný žert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Videonahrávka s popravou Američana Benjamina Vanderforda, která se v sobotu objevila na internetu, je jen špatný vtip. Potvrdila to sama oběť popravy, ve skutečnosti programátor videoher za San Francisca. V záznamu tvrdil, že jej popravila skupina iráckého teroristy Abú Musy Zarkávího.

Foto: Jitka Maděrová
Článek

Na videokameru údajná oběť říká, že by se Spojené státy měly z Iráku stáhnout, nebo že skončí podobně jako on. Pak následuje záběr, v němž leží na boku a jiný muž mu uřezává hlavu. Všude kolem je krev. vanderdorf pak přiznal, že nebyla pravá.

"Musíme z Iráku okamžitě odejít. Jestliže to neučiníme, všichni takto zemřeme," řekl Vanderford na kameru. Seděl přitom na židli oblečený v béžovém tričku.

Kromě jeho vraždy jsou na záznamu také záběry znetvořených těl dospělých Iráčanů i dětí, které pocházejí z násilností v Iráku. To vše doprovází četba veršů z koránu. Vanderford agentuře AP řekl, že tyto záběry nastříhal ze záběrů palestinského hnutí Hamás, které jsou volně přístupné na internetu.

Chtěl podpořit svou kariéru

Dvaadvacetiletý Vanderford přiznal, že chtěl upozornit sám na sebe, protože se pokouší o politickou kariéru v mistním zastupitelstvu.  Za svůj čin se nehodlá omluvit.

"Byl to povedený kousek, ale nikdo si ho až dosud nevšiml. Chtěl jsem tím přilákat pozornost, ale také poukázat na to, jakou hodnotu podobná videa mají, jak snadno se pořizují a jak snadno lze zprávy šířit internetem," řekl.

Reklama

Související články

Únosci propustili egyptského diplomata

Únosci v Iráku v pondělí propustili egyptského diplomata Muhammada Kutba, kterého zadržovali od pátku. Propuštěn byl prý kvůli jeho morálním kvalitám....

Výběr článků

Načítám