Hlavní obsah

Únosci propustili egyptského diplomata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Únosci v Iráku v pondělí propustili egyptského diplomata Muhammada Kutba, kterého zadržovali od pátku. Propuštěn byl prý kvůli jeho morálním kvalitám. Své rozhodnutí sdělili prostřednictví videonahrávky, kterou odvysílala televize al-Džazíra.

Foto: RockOpera Praha
Článek

Informaci potvrdilo ministerstvo zahraničí Egypta s tím, že třetí muž egyptské ambasády v Bagdádu je v dobré kondici.

Kutb byl unesen skupinou, která se identifikovala jako Lvi Alláhovy brigády, když opouštěl mešitu po pátečních modlitbách. Únosci oznámili, že ho vzali do zajetí, aby odradili Káhiru od vyslání bezpečnostních expertů na pomoc irácké prozatímní vládě. Šlo o první případ únosu diplomata v Iráku.

Káhira nicméně v sobotu ve své reakci uvedla, že rozmístění svých vojáků v Iráku neplánuje. Egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt řekl, že jeho země o vyslání armády vůbec neuvažovala a že se nabídka týkala jen bezpečnostního personálu, nikoli vojáků.

V Iráku od minulého týdne extremisté zadržují jako rukojmí rovněž skupinu sedmi řidičů kamionů z Keni, Indie a Egypta. Dnes byly potvrzeny i únosy dvou jordánských, dvou pákistánských a jednoho iráckého řidiče.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku unesen egyptský diplomat

Ozbrojená skupina Lvi Alláhovy brigády zajala v pátek v Iráku egyptského diplomata. Oznámila to katarská televize al-Džazíra, která odvysílala videozáznam...

Výběr článků

Načítám