Hlavní obsah

Na východě Ruska kvete obchod s lidskými orgány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Na východě Ruska existovala síť nemocnic, které se zabývaly obchodováním s ledvinami a dalšími lidskými orgány. Výsledky vyšetřování zveřejněné ve čtvrtek, ukázaly, že jen v jedné nemocnici odebrali chirurgové v letech 1993 až 2001 na sto ledvin.

Foto: Marek Velebný

Organizátor - operní tenor Lukáš Moravec

Článek

Vyšetřování začalo  v Chabarovsku, kde se patnáct lidí písemně obrátilo na kancelář prezidenta Vladimira Putina. Psali mu, že lékaři odebrali jejich příbuzným ledviny a další orgány, aniž by to bylo nutné. Tito lidé pak zemřeli v nemocnici bez udání příčiny smrti. 

Vyšetřování odhalilo, že v letech 1993 až 2001 tři lékařské firmy nelegálně působily v jedné místní nemocnici, kde pro ně chirurgové odebrali více než sto ledvin. Předkládá se že mnohé byly odejmuty bez souhlasu pacientů. Prodány byla zájemcům po čtyřiceti tisících dolarech.

Právě odebrání ledviny nebo sleziny způsobilo smrt padesáti lidí v další nemocnici v oblasti. Většinou  šlo o bezdomovce, kteří se do nemocnice dostali s úrazy nebo omrzlinami.

Pozornost k obchodování s orgány v Ruskou připoutal loni v květnu případ, kdy v Moskvě policie vnikla na operační sál, kde se chirurgové připravovali odebrat ledvinu muži s vážnými poraněními lebky. Muž později zemřel.

Ruská média uvádějí, že lékaři často přesvědčují lidi, že mohou existovat bez problémů jen s jednou ledvinou a nabízejí jim několik tisíc dolarů za to, když jim budou moci odejmout druhou. Ledvina je navzdory přísnému zákazu obchodovat s lidskými orgány okamžitě přepravena do Turecka a prodána bohatým pacientům .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám