Hlavní obsah

Zima tropí hlouposti. Nasněžilo i v Ománu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní podivná zima sice zatím v Evropě příliš sněhu nepřinesla, zato v jiných částech světa si to bohatě vynahrazuje. Pořádnou koulovačku si tak letos mohli užít například i v Ománu.

V Ománu napadl vzácně sníhVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco mnohá evropská zimní střediska během letošní zimy trápil nedostatek sněhu, ten napadl i v místech, kde je to mimořádně neobvyklé. Nedávno se například objevily záběry ze zasněžené čínské pouště a aktuálně dostali sněhovou nadílku i v Ománu.

Klima této země je sice vcelku různorodé, ale na celém území dost teplé. V létě tak mohou například teploty ve vnitrozemí stoupnout až na 54 stupňů Celsia a pobřeží Perského zálivu se řadí k oblastem s nejteplejšími nocemi, když tam v létě teploty neklesají pod 33 ℃.

Zimní měsíce sice bývají chladnější, ale průměrné teploty se tam i tehdy drží zhruba kolem 20 ℃. Sníh je tak velmi vzácný i v horských oblastech.

V okolí nejvyššího ománského masivu, téměř třítisicového Džabal aš-Šámu, však 26. ledna klesly teploty pod bod mrazu a vydatně tam nasněžilo. Místní obyvatelé si tak mohli užít pořádnou koulovačku nebo postavit sněhuláka.

Když v poušti nasněží, vznikne nezvyklá zimní pohádka

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám