Hlavní obsah

Na Slovensku klesl počet úmrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve srovnání s rokem 2022 i s předcovidovým obdobím klesl na Slovensku počet úmrtí za první čtvrtletí o 16,7 procenta. V úterý to uvedl tamní statistický úřad.

Článek

Od začátku ledna do konce března 2023 v zemi zemřelo 14 tisíc lidí. To je pokles nejen ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, ale také ve srovnání s léty 2015 až 2019. Ve srovnání s předcovidovým obdobím se jedná o pokles o 6,4 procenta.

V prvním čtvrtletí zemřelo na covid a na komplikace spojené s touto nemocí 230 obyvatel Slovenské republiky. Od začátku ledna do konce března 2022 to bylo 1757 lidí.

V prvním čtvrtletí 2023 zemřelo na nemoci oběhového systému 6621 občanů Slovenska, což představuje meziroční pokles o 7,9 procenta a pokles ve srovnání s předcovidovým obdobím o devět procent. Choroby oběhové soustavy jsou na Slovensku nejčastější příčinou úmrtí.

Nárůst úmrtí na začátku letošního roku ve srovnání s léty 2015 až 2019 zaznamenali na Slovensku pouze v kategorii mladších seniorů ve věku do 75 let.

Nejvýraznější podúmrtnost ve srovnání s obdobím před pandemií covidu-19 zaznamenali statistici ve skupině lidí v produktivní věku v Nitranském a Žilinském kraji.

Spolužačce na Slovensku nalili do vody Savo

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám