Hlavní obsah

Na ostrově v hraniční řece Evros zemřela pětiletá syrská dívka. Uštkl ji štír

Při pokusu překonat hraniční řeku Evros mezi Tureckem a Řeckem zemřela pětiletá syrská dívka. Podle svědků ji uštkl štír na ostrově, kde skupina převážně syrských migrantů uvázla před několika dny. Ostatních 38 migrantů na ostrůvku uprostřed řeky řecká strana objevila v pondělí. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Foto: Citizens Protection Ministry, Reuters

Dětský člun v řece Evros na řecko-turecké hranici

Článek

Řecký ministr pro migraci Notis Mitarakis v úterý obvinil Turecko, že přinutilo skupinu syrských migrantů k pokusu o překonání toku. „Pod pohrůžkou násilí je (turečtí pohraničníci) donutili vyrazit směrem k Řecku,“ uvedl podle AFP Mitarakis v prohlášení vydaném během cesty do regionu.

Řecko podle ministra požádá Červený kříž a Červený půlměsíc, aby mohlo hledat tělo dítěte na ostrově, který patří Turecku.

Policisté chytali migranty v dodávce, další uprchlíci se schovávali v kukuřici

Krimi

Informace o úmrtí dítěte se již dříve objevila v médiích, oficiálně ji úřady potvrdily v úterý. „Podle svědectví zemřelo na tureckém území pětileté dítě, je to neštěstí,“ uvedl Mitarakis.

Ve skupině zachráněné z ostrůvku bylo 35 Syřanů a také tři Palestinci, 22 mužů, devět žen a sedm dětí. Jedna z žen je ve vysokém stupni těhotenství.

Na rakouské dálnici přejel kamion migranta, zřejmě se držel pod ním

Zahraniční

Od roku 2020 Řecko výrazně zpřísnilo dohled nad řekou Evros (též Marica), která tvoří jeho přirozenou hranici s evropskou částí Turecka o délce zhruba 200 kilometrů. Atény dlouhodobě Ankaru kritizují, že nedostatečně kontroluje svou hranici a tím umožňuje aktivity pašeráků lidí. Podle Řecka tak sousední země nedodržuje dohody, které uzavřela s Evropskou unií. Turecko tvrdí, že řecká policie nelegálně zahání migranty na turecké území, za což Atény kritizují také mezinárodní organizace. Řecká vláda ale tato tvrzení opakovaně odmítla.

Foto: Citizens Protection Ministry, Reuters

Eskorta odvádí migranty zadržené u řeky Evros.

Reklama

Výběr článků

Načítám