Hlavní obsah

Na odvrácení planetárních katastrof je třeba 1,3 triliónu

– Ženeva
Novinky, rei

Zhruba 1,3 triliónu korun musí být v příštích 40 letech vynaloženo na zabránění „katastrofickým dopadům klimatických změn, úpadku životního prostředí“ a skoncování s chudobou ve světě. V tomto týdnu to uvedl úřad pro ekonomické a sociální záležitosti při OSN (DESA).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Dosavadní praxe není dostačující,“ uvedl hlavní autor zprávy Rob Vos, jejíž podtitul zní: Velká zelená technologická transformace. „Bez drastických vylepšení a rozšíření zelených technologií nikdy nezvrátíme probíhající proces ekologické destrukce a nezajistíme slušné živobytí lidstvu teď ani v budoucnu,“ dodal Vos.

Zpráva uvádí, že životní prostředí se nezvládá vyrovnat s dopady lidské aktivity. Mizí zdroje vody, polovina světových lesů je pryč a mizí živočišné a rostlinné druhy. Na biomase (např. dřevo, uhlí, hnůj) je přitom závislých 2,7 miliardy lidí. Pětina lidstva nemá elektřinu.

Podle úřadu by měly vlády v příštích čtyřech dekádách vynaložit na tzv. zelené technologie tři procenta světového HDP, tedy asi 1,9 biliónu dolarů každý rok. Nejméně polovina, ale spíše 1,1 biliónu dolarů je podle úřadu každoročně třeba v rozvojovém světě na pokrytí jeho energetických a potravinových potřeb.

Autoři zprávy doporučují zlepšit energetickou efektivitu a nezvyšovat spotřebu energií v zemích, kde je již nyní vysoká. Rovněž je podle nich třeba podporovat vědu a rozvoj nových, ekologicky šetrných technologií a zavést odpovědnější dlouhodobou strategii v energetické oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám