Hlavní obsah

Na hudebním festivalu zabil Hamás mnohem víc lidí, než se myslelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během masakru na izraelském hudebním festivalu Supernova, který se konal nedaleko Pásma Gazy, zabili útočníci z teroristického hnutí Hamás celkem 364 lidí. Dosavadní zprávy hovořily o přibližně 270 mrtvých, uvedla izraelská televize Channel 12 s odkazem na policejní vyšetřování útoků. Počet tak představuje téměř třetinu z 1200 zabitých lidí během překvapivého útoku Hamásu na Izrael minulý měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Následky útoku radikálů z hnutí Hamás na hudební festival Supernova nedaleko hranic s Pásmou Gazy

Článek

Policejní vyšetřování masakru na hudebním festivalu Supernova nedaleko kibucu Re’im, který leží přibližně 5 kilometrů od Gazy, upřesnilo počet obětí z 260 na 360. Uvádí to dosavadní zprávy z vyšetřování, ze kterého televize citovala.

Počet obětí zahrnuje 17 příslušníků policie a tvoří přibližně polovinu zabitých civilistů během masakru Hamásu ze 7. října. Celkem jich zemřelo kolem 800, dalších přibližně 400 obětí připadá na členy izraelské armády a policie. Dohromady bylo během říjnového útoku zabito 1200 Izraelců.

Nezastavuj! Šani přežila masakr na izraelském festivalu, Novinkám popsala dramatický úprk

Blízký a Střední východ

Festivalu se v den útoků podle odhadů účastnily čtyři tisíce lidí, přibližně 40 z nich měli teroristé z Hamásu unést jako rukojmí do Gazy. Celkový počet unesených do Pásma Gazy se pohybuje kolem 240, doplňuje The Times of Israel.

Podle izraelské televize Channel 12 se vyšetřovatelé útoku domnívají, že na rozdíl od původních předpokladů útočníci Hamásu netušili předem, že se v místě koná hudební festival. Vyplývá to z výslechů zajatých teroristů a také z toho, že na tělech zabitých útočníků (oproti jiným místům útoků) nebyly nalezeny mapy, které by je měly zavést ke konkrétnímu cíli.

Televize rovněž doplnila, že podle policejní zprávy si útočníci uvědomili, že se v místě koná masová událost až poté, co přivolaní policisté začali evakuovat účastníky festivalu kvůli útokům Hamásu v jiných částech oblasti u Pásma Gazy. Policistům se podařilo místo festivalu zabezpečit až 9 hodin od začátku útoku.

Závěry vyšetřování, které se opírají o výslech zajatých teroristů, také doplňují, že členové Hamásu směřovali do Tel Avivu, kam se mohli dostat do 40 minut, pokud by je nezastavily policejní jednotky, které byly vysazeny v kibucu Jad Mordechaj severně od Pásma Gazy.

Izrael ukázal nový web se snímky z masakru Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám