Hlavní obsah

Muslimky už nesmějí chodit do francouzských škol zahalené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Ve čtvrtek vstoupil ve Francii v platnost zákon zakazující žákum státních škol nosit náboženské symboly. Jeho přijetí vyvolalo v březnu odpor muslimů, neboť dívkám vyznávajícím islám zakazuje zahalovat vlasy šátkem. Zrušení zákona požadují i únosci dvou francouzských novinářů v Iráku. Dali Francii ultimátum do středy večera, jinak oba muže zabijí.

Foto: Václav Šilha, zoo Praha

Johann si pro maso doslova dolétl

Článek

Zdroje z Paříže tvrdí, že unesení francouzští novináři  George Malbrunot z listu Le Figaro a Christian Chesnot z rozhlasové stanice Radio France ještě ve středu večer žili. 

Uvedl to ředitel listu Le Figaro Jean de Belot, který rozhlasové stanici Europe-1 sdělil, že s únosci byl navázán nepřímý kontakt pomocí "seriózních vyjednávačů". Poznamenal, že premiér Jean-Pierre Raffarin nechtěl v zájmu bezpečnosti zajatých sdělit podrobnosti, ale uvedl, že ve skupině únosců podle všeho soupeří dvě tendence. Vláda podle něj hodnotí situaci jako velmi složitou a neočekává brzké propuštění novinářů.

Francouzští muslimští představitelé prohlásili na adresu únosců, že jejich počínání poškozuje zájmy muslimů ve světě. Odmítli také jejich vměšování do francouzských záležitostí. Čtyři vedoucí představitelé francouzských muslimů odletěli do Iráku napomoci řešit krizi.

Zakázány jsou šátky, jarmulky a kříže

Od čtvrtka nesmějí muslimky mít ve státních školách vlasy zahalené šátkem. Plyne to ze zákona, který ve školách zakazuje nosit náboženské symboly. Přijat byl v březnu a vzbudil velký odpor muslimů, kteří proti němu demonstrovali. Zakázány však nejsou jen šátky, ale také jarmulky a křesťanské kříže. Zákaz nosit náboženské symboly do škol odpovídá francouzské tradici, která striktně odděluje stát a náboženství. Netýká se však soukromých škol.

Představitelé škol v oblastech s početnou arabskou populací byli upozorněni, že nemají vyhrocovat situaci. Žákyně a studentky s šátky na hlavě nemají vylučovat ze škol či je posílat domů, ale pokusit se jim domluvit, aby si šátek sundaly.

Muslimští představitelé před prázdninami vyzývali dívky, aby zákon bojkotovaly. Dívky protestovaly v některých městech ve Francii už 1. září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám