Hlavní obsah

Biden doufá, že aspoň udrží Senát. Průzkumy tipují opak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory průzkumům nasvědčujícím ztrátě většiny ve Sněmovně reprezentantů si americký prezident Joe Biden před úterními volbami věří. Podle něj mají demokraté šanci udržet obě komory v Kongresu. Část republikánů už avizovala, že pokud zvítězí oni, přístup k válce na Ukrajině se změní.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Demokraté v kampani vsadili na Baracka Obamu

Článek

Američané v úterý obmění všech 435 poslanců Sněmovny reprezentantů, třetinu Senátu, plus guvernéry a další politické činitele na úrovni jednotlivých států a regionů.

„Cítím, že máme dobré šance,“ řekl Biden. „Nebyl jsem u všech kampaní do Sněmovny, ale myslím, že Senát udržíme a získáme v něm ještě jedno křeslo. Myslím, že máme šanci ovládnout i Sněmovnu reprezentantů,“ řekl prezident.

Ten se v posledních dnech aktivně zúčastnil několika předvolebních mítinků po celé zemi, někde i s podporu svého dobrého kamaráda a předchůdce Baracka Obamy. Republikáni zase sázejí na podporu bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Američtí republikáni budou mít možnost zablokovat pomoc Ukrajině, jež čelí ruské agresi, pokud získají kontrolu nad Kongresem. Podle expertů ale spíše zpomalí nebo omezí tok obranné a hospodářské pomoci, než aby ji úplně zastavili, podotkla agentura Reuters.

„Myslím, že lidé budou žít v recesi a nebudou chtít Ukrajině vypisovat bianko šeky,“ prohlásil lídr republikánských poslanců Kevin McCarthy v dřívějším rozhovoru pro Punchbowl News. Není to ojedinělý názor. V květnu například republikánský senátor za stát Missouri Josh Hawley prohlásil, že pomoc Ukrajině „není v americkém zájmu“ a „umožňuje Evropě vyžírat se“.

V tuto chvíli mají demokraté ve Sněmovně většinu s 220 poslanci. Průzkumy ovšem ukazují, že do úterních voleb vstupují jako favoriti spíše republikáni. Přední agregátor volebních průzkumů FiveThirtyEight predikuje republikánům 227 křesel čili pohodlnou většinu.

Tři senátní obvody

V Senátu je to složitější, hraje se o 35 ze 100 křesel (34 ve standardních volbách, jedno v mimořádných). V tuto chvíli je Senát rozložený 50 na 50, existuje tedy reálná možnost, že republikáni převezmou kontrolu i nad druhou komorou Kongresu.

Podle již zmiňovaného portálu FiveThirtyEight jsou tři senátní obvody (v každém státu jsou dva obvody, pozn. red.), ve kterých je velká pravděpodobnost, že úřadující senátor neobhájí svůj mandát. Ve zbytku se takzvaný „seat flipping“ (doslova převrácení křesla) neočekává.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Demokratický kandidát na senátora za Pensylvánii John Fetterman

První vyrovnaný souboj nabízí Pensylvánie, za kterou je aktuálně zvolený Pat Toomey, který jako jeden ze sedmi republikánů hlasoval při druhém impeachmentu Donalda Trumpa pro jeho odsouzení. Letos už nekandiduje, republikáni vysílají Mehmeta Oze. Demokraté proti němu nasadili Johna Fettermana, který má 54procentní šanci zvítězit.

Druhým státem je Nevada, kde demokratickou senátorku Catherine Cortezovou Mastosovou vyzve právník Adam Laxalt. FiveThirtyEight mu den před volbami přisuzuje 57procentní šanci otočit křeslo ve prospěch republikánů.

Posledním státem, ve kterém analytici předpokládají změnu barvičky, je Georgia, za kterou je aktuálně zvolen demokrat Raphael Warnock. Podle předpovědi na 57 procent prohraje s bývalým profesionálním hráčem amerického fotbalu Herschelem Walkerem.

Má-li člověk věřit průzkumům, které se ale v Americe vlivem různých proměnných občas „seknou“, republikáni by mohli Senát těsným poměrem ovládnout.

To by jim stačilo, aby Bidenovi s jeho plány výrazně zatočili.

Trump vykresluje demokraty jako ultralevičáky

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám