Hlavní obsah

Moskva: RB OSN je jako medvěd balancující na laně

Novinky, Lenka Hloušková, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Malého dřevěného medvěda pochodujícího na laně mezi dvěma stromy popsanými slovy mír a válka věnoval ruský ministr zahraničí Igor Ivanov ve středu při pracovním obědě generálnímu tajemníku OSN Kofi Annanovi. Figurka zvířete symbolizuje podle něj nynější irácké dilema Rady bezpečnosti OSN. Medvěd sám představuje pozici generálního tajemníka.

Foto: Josef Zajíc

Ocenění přebírají mažoretky Gabriela Křížová a Alena Chalupová.

Článek

V ruce drží medvěd na kruhovém vahadlu pět balónků symbolizujících země s právem veta v Radě bezpečnosti. Zvíře kráčí po provaze mezi dvěma stromy popsanými slovy mír a válka. "Váhavě kráčí směrem k míru. Stačí mu ale odebrat jen jeden jediný míček, aby ztratil rovnováhu a zřítil se k zemi," uvedl k daru ruský velvyslanec u OSN Sergej Lavrov.

Medvěd může snadno spadnout

Annanův mluvčí Fred Eckhard představil dar novinářům na čtvrteční schůzce s tiskem. Když skutečně jeden balónek z vahadla odebral, 12,5 centimetrů veliký medvěd svou vratkou pozici na provaze neustál a spadl k zemi. "Myslím, že to mluví za vše," podotkl pokusu přihlížející Lavrov.

Síly v RB nejsou v rovnováze

Pětičlenná Rada s právem veta - Spojené státy, Velká Británie, Francie, Rusko a Čína - je v postoji k Bagdádu značně rozdělena. Zatímco Moskva, Paříž a Peking žádají odklad konfliktu s cílem umožnit prodloužení práce inspektorů, Washington s Londýnem jsou jednoznačně pro válku.

Reklama

Výběr článků

Načítám