Hlavní obsah

Moskva chce využít válku v Izraeli k diskreditaci Kyjeva, tvrdí ukrajinská tajná služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové během okupace Ukrajiny předali palestinským teroristům z Hamásu ukořistěné zbraně vyrobené ve Spojených státech a zemích Evropské unie. Podle ukrajinské tajné služby se Moskva nyní chystá obvinit Kyjev, že prodává západní zbraně teroristům, informoval web listu Ukrajinska pravda a portál Nexta.

Foto: Profimedia.cz

Rusové se před časem chlubili, že se jim podařilo ukořistit několik obrněnců Bradley. Ilustrační foto

Článek

Rusko se chystá využít útok teroristů Hamásu na Izrael k rozsáhlé provokaci proti Ukrajině, citoval list rozvědku ukrajinského ministerstva obrany.

Moskvě jde podle ní o vyvolání dojmu, že Ukrajinci zbraně, které dostávají od západních spojenců, pravidelně dodávají teroristům. „Chce tak ovlivnit postoj spojenců vůči Ukrajině, a hlavně k dodávkám zbraní,“ uvedl list.

Mělo jít o velkou dezinformační kampaň, jejímž základem by byly „investigativní“ články a „vyšetřování“ v západních médiích.

Důvěryhodnost jim podle listu měly dodat „komentáře“ zrádce z ukrajinské pohraniční služby, nadporučíka Ruslana Syrova, který nedávno přeběhl na ruskou stranu. Ruské speciální služby je zajistily pro několik materiálů obsahujících falešná odhalení, uvedla Ukrajinska pravda.

Zelenskyj: Rusko má zájem na válce na Blízkém východě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svém telegramovém účtu v pondělí informoval, že se kvůli útokům na Izrael sešel s vedením svých tajných služeb. „Podle dostupných informací, které jsou zcela jasné, má Rusko zájem na rozpoutání války na Blízkém východě, aby nový zdroj bolesti a utrpení oslabil světovou jednotu, přidal rozdělení a rozpory, a pomohl tak Rusku zničit svobodu v Evropě,“ uvedl s tím, že svět vidí, jak íránští přátelé Moskvy veřejně podporují ty, kteří zaútočili na Izrael.

„A to vše je mnohem větší hrozba, než svět nyní vnímá. Světové války v minulosti vypukly právě z místních agresí. A my víme, jak této hrozbě čelit. A připravujeme vhodné kroky,“ dodal Zelenskyj.

Pondělí je třetím dnem, kdy jsou Izraelci ve válce, která začala po rozsáhlém útoku palestinského Hamásu na území židovského státu. Teroristi od té doby zabili nejméně sedm stovek Izraelců a dalších více než 150 lidí různých národností unesli.

Masivní odvetné izraelské údery na Pásmo Gazy, které Hamás ovládá, mají podle palestinských zdravotnických úřadů 560 mrtvých. OSN uvedla, že v důsledku izraelského protiútoku je v rámci enklávy na útěku více než 123 tisíc lidí.

Žirinovskij předpověděl „strašlivé“ události na Blízkém východě, které dají zapomenout na Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám