Hlavní obsah

Mluvila o bití v rodině, zastřelil ji 14letý syn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Čtrnáctiletý Turek zastřelil matku za to, že veřejně promluvila o bití a trýznění. Oběť vše popsala v osvětovém televizním pořadu. Násilí se na ní dopouštěl její manžel. Syn svůj otřesný čin zdůvodnil nutností bránit rodinnou čest.

Článek

Birgul Isiková (40) byla napadená letos 16. května ve městě Elazig. Právě se vracela z Istanbulu, kde promluvila v televizním pořadu o násilí, jež páchají na ženách jejich manželé. Žádala veřejnost o pomoc, která by mohla ukrutnosti ukončit.

Syn si na matku počkal přímo na autobusové zastávce v Elazigu. Těžce ji postřelil. Žena bojovala několik týdnů o život. Zemřela v pondělí v nemocnici. Policii pachatele ihned po činu zatkla. Do vazby byli umístěni i manžel Isikové a její nevlastní syn. Existuje totiž důvodné podezření, že chlapce k činu navedli.

Televizní stanice po tragédii zrušila kontroverzní pořad "Ženský hlas", v němž svědectví zaznělo. Velkou kritiku si vysloužila zejména turecká policie, která nevzala žádost Isikové o pomoc vážně. Ukázalo se totiž, že oběť prosila jak televizi, tak muže zákona o to, aby mohla zůstat načas v Istanbulu. Ubytování pro ni se ale nenašlo. Žena měsíce krutě trýzněná manželem se proto vydala vstříc smrti.

Krevní msta není v Turecku ojedinělá. Pachateli jsou většinou mladí muži, kteří tak jednají jménem rodiny; snaží se "očistit" její dobré jméno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám