Hlavní obsah

Mladá žena chtěla navštívit nemocného otce na Krymu. Rusové pro ni chtějí 20 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská FSB podle přední ruské propagandistky Olgy Skabejevové odhalila špiona, který Ukrajincům předával informace o ruské vojenské infrastruktuře a vybavení. Prohlásila to ve svém televizním pořadu. Ve skutečnosti šlo o mladou ženu, která chtěla navštívit svého otce na okupovaném Krymu.

Foto: Profimedia.cz

Vězení Lefortovo v Moskvě

Článek

Leniye Umerovová s krymskotatarským původem se narodila na Krymu. Její příběh uveřejnil list The Kyiv Independent. Začátkem minulého roku po vypuknutí invaze utekla do Turecka.

„Nikdy neměla nic společného se speciálními službami nebo ozbrojenými silami,“ řekl její bratr, 28letý Aziz Umerov, deníku Kyiv Independent.

Na Krym za nemocným otcem

Loni v prosinci se Umerovová rozhodla odjet na Ruskem okupovaný Krym, aby se postarala o svého otce, kterému byla diagnostikována rakovina. Čekala ji dlouhá cesta do Gruzie, odkud nasedla na autobus mířící do Sevastopolu, největšího města okupovaného Krymu. Jenže na gruzínsko-ruské hranici ji zadrželi, byla totiž jedinou cestující s ukrajinským pasem.

V době, kdy Skabejevová uvedla zprávu o zadržení Umerovové, byla mladá žena ve skutečnosti v ruském zajetí již asi pět měsíců. Rusové drželi Umerovovou ve vazebních zařízeních ve vzdálených městech Vladikavkaz a Beslan a poté ji převezli do Moskvy. Tam ji obvinili ze špionáže.

Olha Skrypnyková, vedoucí krymské skupiny pro lidská práva, se domnívá, že existují „jasné známky“ toho, že Rusko vykonstruovalo případ Umerovové z politických důvodů. Skutečnost, že trvalo pět měsíců, než bylo proti Umerovové vzneseno obvinění, naznačuje, že Rusové využili tento čas na zfalšování důkazů.

Jediným zločinem bylo, že odmítla ruský pas

„Jediným ‚zločinem‘ a důvodem uvěznění mé sestry bylo, že v roce 2014 (na Krymu) odmítla převzít ruský pas,“ uvedl její bratr.

K jejímu únosu se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Leniye Umerovová se snažila navštívit svého nemocného otce na okupovaném Krymu. Nyní ji chce Rusko odsoudit na 20 let vězení,“ prohlásil na srpnovém summitu Krymské platformy. „Je to jen jeden z mnoha příkladů represí ze strany okupantů vůči ukrajinským občanům na Krymu, vůči krymským Tatarům, vůči muslimské komunitě na Krymu,“ dodal.

Bratr Umerovové věděl, že cestovat v době invaze může být nebezpečné, a snažil se v tom sestře zabránit. Ta si však nedala říct a otce chtěla vidět. V září napsala Umerovová z vazby dopis: „Dnes jsem si odškrtávala dny v kalendáři a ukázalo se, že to bude brzy devět měsíců, co jsem držena tady, v této zemi.“

Mladá žena je nyní držena ve vazební věznici Lefortovo, která je často označována za „nejpřísnější“ ruské vězení. Očekává se, že vazbu jí budou Rusové nadále prodlužovat.

Smrtící úder Ukrajinců na tajnou základnu na Krymu? Rusové hledají „krtka“ ve svých řadách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám