Hlavní obsah

Německo přerušilo dobrovolné přijímání uprchlíků z Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo přerušilo naplňování dohody, na jejímž základě dobrovolně přijímalo uprchlíky přicházející z Itálie. Řím podle německé vlády neplnil své závazky vyplývající z takzvaných dublinských pravidel Evropské unie, která se týkají žadatelů o azyl, řekl ve středu podle agentury Reuters mluvčí německého ministerstva vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na základě unijního programu solidarity Německo slíbilo pomoci zemím, které jsou zvláště přetíženy migranty, a to přijetím až 3500 lidí. Dosud jich na základě dobrovolného mechanismu převzalo 1731, z toho 1043 z Itálie.

Mluvčí německé vlády ve středu řekl, že Itálie „před nějakou dobou“ přestala přijímat zpět osoby vrácené z Německa na základě dublinských pravidel. Ta předpokládají, že žádosti o azyl jsou vyřizovány v zemích, kde dotyční o azyl poprvé požádali.

Podle vládního mluvčího se to dosud týkalo více než 12 400 lidí, z nichž ale jen deset se podařilo vrátit do Itálie. Jakmile začne italská vláda respektovat dublinská pravidla, bude obnoven mechanismus solidarity, zdůraznil mluvčí.

To jsme tu ještě neměli. Na italský ostrov s šesti tisíci obyvateli připlulo za jeden den pět tisíc migrantů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám